Vašington pozdravlja izraelsko-palestinski dogovor

Izvor: B92

Subota, 28.06.2003.

10:06

Default images

SAD su pozdravile sporazum Izraelaca i Palestinaca o povlačenja izraelskih snaga iz jednog dela pojasa Gaze, uz konstataciju da signali da je radikalni pokret Hamas spreman da poštuje primirje takođe ukazuju na napredak na Bliskom istoku. Američki državni sekretar Kolin Pauel izjavio je u petak da je to "jako pozitivan razvoj situacije" i da je u skladu sa koracima na koje su pozivali predsednik SAD Džordž Buš i drugi svetski lideri.

"Sporazum predstavlja prvi značajniji zajednički korak ka implementaciji obaveza koje su obe strane prihvatile na samitu u Akabi", rekao je portparol Bele kuće Ari Flajšer aludirajući na susret američkog predsednika sa izraelskim i palestinskim premijerima, Arijelom Šaronom i Mahmudom Abasom u Jordanu.

Pauel je ukazao da će se sporazum, u kojem su posredovali američki izaslanici, najpre primeniti na pojas Gaze, a potom i na Vitlejem, na Zapadnoj obali. Palestinci su dužni da od izraelskih snaga preuzmu odgovornost za bezbednosnu situaciju. Mirovni plan za Bliski istok predviđa postepeno povlačenje izraelskih snaga sa područja koje je ponovo okupirao tokom protekla 33 meseca palestinskog ustanka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: