Svet 5

14.05.2024.

23:44

Rat u Ukrajini – 810: Novi napadi; Odjekuju eksplozije; Veliki broj ubijenih Rusa

Rat u Ukrajini – 810. dan. Ukrajinski sekretar za nacionalnu bezbednost Aleksandar Litvinjenko kazao je da u ofanzivi u Harkovskoj oblasti učestvuje više od 30. 000 ruskih vojnika, a da ih je na granici te oblasti 50.000.

Izvor: B92.net

Rat u Ukrajini – 810: Novi napadi; Odjekuju eksplozije; Veliki broj ubijenih Rusa
Profimedia

Podeli:

Iz Volčanska u Harkovskoj oblasti se zbog žestokih sukoba evakuiše stanovništvo. 

Završeno

23:21

Restrikcije struje uvedene su u Dnjepropetrovskoj, Nikolajevskoj, Sumskoj, Vinickoj, Kijevskoj, Ivano-Frankovskoj i Lavovskoj oblasti Ukrajine, javio je ukrajinski portal "Strana". 
 

21:51

Ruske snage očistile Glubokoje i Lukjanci

Borci grupe "Sever" potpuno su očistili Glubokoje i Lukjanci, napredujući u oblasti Harkov.

Podsetimo, čak je još noćas resurs DS koji radi u GUR-u prepoznao je gubitak Lukjanceva.

"Rusi se približavaju Lipcu sa severa, nakon čega su krenuli dalje, približavajući se prvoj manje-više ozbiljnoj liniji odbrane", takođe su napisali drugi ukrajinski vojni analitičari. 

21:21

Blinken: Rusija mora da plati za ono što je Putin uništio u Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas tokom posete Kijevu da je ruski predsednik Vladimir Putin uništio Ukrajinu i stoga Rusija treba i mora da plati obnovu.

Prema njegovim rečima, SAD nameravaju da iskoriste svoju moć i upotrebe rusku imovinu (za obnovu Ukrajine), prenosi Rojters.

"Radimo sa našim partnerima iz G7 da bi se ruska zamrznuta državna sredstva iskoristila za otklanjanje štete koju je napravio Putin", rekao je Blinken tokom posete Kijevu.

20:30

Odjekuju eksplozije

U Harkovu su odjeknule eksplozije, javio je ukrajinski portal "Strana“.
 

20:29

Evakuacija u toku

Vlasti Sumske oblasti Ukrajine objavile su evakuaciju u 10 kilometara dugoj zoni u blizini granice sa Rusijom, saopštio je načelnik lokalne regionalne vojne administracije Vladimir Artjuh.
 

18:08

Makron i Zelenski o dodatnoj vojnoj pomoći Ukrajini

Francuska će isporučiti dodatnu vojnu pomoć Ukrajini u narednim danima i nedeljama, navodi se u današnjem saopštenju Jelisejske palate, nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao telefonom sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

"Predsednik Makron je ponovio rešenost Francuske da pruži svu neophodnu podršku. Takođe je bio u mogućnosti da iznese detalje o isporukama za naredne dane i nedelje u znak podrške ukrajinskim vojnim naporima“, navodi se u saopštenju.

Neimenovani zvaničnik Jelisejske palate odbio je da precizira šta bi isporuke mogle da uključuju, prenosi Rojters.

U svom razgovoru sa Zelenskim, Makron je istakao svoju podršku primirju tokom Olimpijskih igara u Parizu ovog leta, što bi podrazumevalo da, kako se navodi, Rusija "prekine svoje operacije" i da se preduzmu "sve korisne diplomatske inicijative" za otvaranje pregovora, navodi se u saopštenju francuskog predsedništva.

17:50

Nove sankcije američkog državnog trezora protiv Rusije

Američki državni trezor saopštio je danas da su uvedene sankcije protiv jednog ruskog državljanina i tri kompanije koje, kako je navedeno, pokušavaju da izbegnu sankcije SAD kroz šemu za "odmrzavanje" više od 1,5 milijardi dolara koji pripadaju ruskom tajkunu Olegu Deripaski. Deripaska, koji je u aprilu 2018. godine i sam stavljen na listu američkih sankcija, razgranao je trgovinu metalima nakon nestanka SSSR i zaradio bogatstvo kupovinom udela u fabrikama aluminijuma, prenosi Rojters. Forbs je njegovo ovogodišnje bogatstvo procenio na 2,8 milijardi dolara.

Trezor SAD je saopštio da je Deripaska u junu 2023. godine koordinisao aktivnosti sa ruskim državljaninom Dmitrijem Beloglazovim, vlasnikom ruske firme za finansijski konslating "Titul d.o.o.", s ciljem da se prodaju Deripaskine zamrznute akcije jednoj u evropskoj kompaniji.

U roku od nekoliko nedelja od toga, osnovana je ruska kompanija za finansijske usluge Akcionernoje "Obščestvo Iliadis" kao podružnica "Titul", a početkom 2024. godine kompanija "Iliadis" je preuzela rusku investiciju holding kompanije "Rasperia Trading Limited", koja drži Deripaskine zamrznute akcije.

Trezor je saopštio da su sankcije uvedene Beloglazovu i firmama "Titul" i "Iliadis" zbog operacija u sektoru finansijskih usluga, a "Rasperia" je sankcionisana zbog toga što je bila u vlasništvu ili pod kontrolom, ili je delovala u ime "Ilijadisa".

17:49

Ruski PVO sistemi uništili su oko 17 časova ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Minsitarstvo odbrane Rusije.
 

14:35

Ukrajinski mediji: Pretnja od upotrebe avijacionog oružja

14:33

Uništen još jedan ukrajinski dron

Ruski sistemi PVO uništili su još jedan ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

13:23

Ruska interkontinentalna raketa "Bulava" ušla u upotrebu

Ruska interkontinentalna balistička raketa "bulava", koju je razvio Moskovski institut za termičku tehnologiju ušla je upotrebu Oružanih snaga Rusije, saopštio je danas glavni projektant instituta Jurij Solomonov.

"Sedmog maja ove godine potpisan je ukaz o prihvatanju raketnog sistema Bulava na upotrebu u Oružane snage", rekao je Solomonov agenciji TASS.

Rusko Ministarstvo odbrane je u novembru prošle godine saopštilo da je podmornica "Car Aleksandar III" uspešno izvršila probno lansiranje balističke rakete "bulava".

13:17

Najvažnije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

-Jedinice grupe "Jug" poboljšale su položaj duž linije fronta i porazile živu silu i tehniku 10 brigada neprijatelja;

-Jedinice grupe "Centar" poboljšale su taktički položaj i odbile osam kontranapada ukrajinske vojske, koja je izgubila do 405 vojnika;

-Ruska vojska uništila je pogon za proizvodnju i skladištenje udarnih dronova ukrajinskih snaga;

-Jedinice grupe "Istok" likvidirale su do 155 ukrajinskih vojnika;

-Ukrajinska vojska izgubila je više od 520 vojnika za dan u zoni odgovornosti grupe "Jug";

-Ukrajinska vojska izgubila je za dan do 120 vojnika, dva oklopna vozila i tri jedinice artiljerije zbog dejstava grupe "Zapad";

-Ruski sistem PVO oborio je 26 ukrajinskih dronova i devet navođenih bombi "Hamer";
 

13:03

Ruski dobrovoljački korpus u Vovčansku

12:14

Sedam hiljada evakuisanih u Harkovu

Više od sedam hiljada stanovnika evakuisano je iz pograničnih oblasti Harkovske oblasti, saopštio je načelnik vojne administracije regiona Oleg Sinegubov.

Volodimir Zelenski, saslušavši izveštaj glavnokomandujućeg ukrajinskih snaga Aleksandra Sirskog i ministra odbrane Rustema Umerova, nazvao je situaciju u Harkovskoj oblasti jednom od najkritičnijih, zbog napredovanja Oružanih snaga Rusije na ovom pravcu.
 

12:13

"Potrebni su nam Patrioti"

Vladimir Zelenski na sastanku sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom zatražio je dva sistema "Patriot" za zaštitu Harkova i Harkovske oblasti, saopštila je ukrajinska agencija UNIAN.

"Važno nam je da dobijemo vojnu pomoć od SAD što je pre moguće. Sada su nam zaista potrebna dva sistema 'Patriot' za Harkov i Harkovsku oblast", rekao je Zelenski.
 

11:24

Proruske vlasti: Ruska vojska već kontroliše deo Volčanska

Ruske trupe preuzele su kontrolu nad pojedinim delovima Volčanska, izjavio je danas šef proruske administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev.

On je za Prvi kanal ruske televizije rekao da ukrajinske oružane formacije pružaju otpor kako u samom gradu, tako i na prilazima sa istoka, ali da zapadni i severni deo Volčanska već kontrolišu ruske trupe, prenosi RIA Novosti.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 12. maja da su ruske trupe preuzele kontrolu nad pet naselja u Harkovskoj oblasti, a juče je u Moskvi saopšteno da je ruska vojska zauzela još četiri naselja.

10:35

Oglasio se Budanov

Načelnik Glavne obaveštajne uprave Ukrajine Kirilo Budanov izjavio je danas da je situacija u Harkovskoj oblasti, gde su ruske snage počele ofanzivu, "na ivici" i da se "približava kritičnoj".

"Svakog sata situacija se približava kritičnoj", rekao je Budanov za Njujork tajms.

09:01

Ruski komandant ubijen na Krimu?

Ruska nezavisna novinska agencija Astra javila je na svom Telegram kanalu da je ruska baza protivvazdušne odbrane u blizini planine Ai-Petri na Krimu pogođena "ranojutarnjim raketnim napadom" ukrajinskih snaga.

"Poginuo je komandant vojne jedinice", prenela je Astra.

Mediji su ruskog vojnog komandanta identifikovali kao Aleksandra Kulakova. Još jedan ruski vojnik je takođe poginuo u raketnom napadu, a drugi su povređeni, navodi se u saopštenju.

07:19

 


Ukrajinska vojska namerava da pet od 10 brigada koje će uskoro biti formirane uputi da brane Kijev s obzirom na napredovanje ruske vojske u Harkovskoj oblasti, piše "Politiko".
 

07:18

Vladimir Putin "očajnički" ne želi da zaustavi rat

Uprkos ozbiljnim problemima u ruskoj ekonomiji, kao i gubitku ljudstva, naoružanja i opreme, ruski predsednik Vladimir Putin "očajnički" ne želi da zaustavi rat koji je započeo protiv Ukrajine, izjavio je zamenik portparola američkog Stejt departmenta Vedant Patel komentarišući Putinovu odluku Putina da smeni Sergeja Šojgua sa mesta ministra odbrane.

07:18

Šef kabineta Volodimira Zelenskog sastao se sa Aleksandrom Sorošem

Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak sastao se sa američkim biznismenom, filantropom, predsednikom Upravnog odbora Fondacije za otvoreno društvo Aleksandrom Sorošem, saopštila je pres služba ukrajinskog predsednika.

07:17

Veliki broj ubijenih Rusa

07:04

Stigao je, nenajavljeno

Američki državni sekretar Entoni Blinken stigao je danas u Kijev u nenajavljenu posetu kako bi uverio Ukrajinu da ima američku podršku dok se bori da se odbrani od sve intenzivnijih ruskih napada.

07:03

Ruskre trupe su napale

Ruske trupe napale su jutros Kijevski okrug u Harkovu, a posledice napada se utvrđuju, izjavio je gradonačelnik Igor Terehov, prenosi Interfaks Ukrajina.

”Nameti je bio Kijevski okrug grada, gde ima mnogo višespratnica. Za sada nema povređenih“, naveo je Terehov na Telegramu.

07:03

Ruske protivvazdušne snage uništile su 25 raketa iznad regiona Belgoroda, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, prenosi Rojters.

07:02

Oboreno 18 ruskih dronova

Protivvazdušna odbrana Ukrajine uništila je svih 18 dronova koje je Rusija tokom noći poslala na ukrajinsku teritoriju, saopštile su Vazduhoplovne snage Ukrajine, prenosi Rojters.

Dronovi su oboreni u nekoliko regiona.

Vazduhoplovne snage su saopštile da je Rusija lansirala i jednu “iskander-m“ balističku raketu, ali nije jasno šta se dogodilo sa projektilom.

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: