Svet 3

26.05.2024.

21:50

"SAD će učestvovati na mirovnom samitu o Ukrajini"

SAD će učestvovati na mirovnom samitu koji Ukrajina organizuje u Švajcarskoj sledećeg meseca, izjavio je danas američki zvaničnik, ali je odbio da kaže ko će prisustvovati ili na kom nivou će prisustvovati SAD, preneo je Rojters.

Izvor: Tanjug

"SAD će učestvovati na mirovnom samitu o Ukrajini"
EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Podeli:

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski apelovao je ranije danas na svetske lidere, pored ostalih i na američkog predsednika Džozefa Bajdena i kineskog lidera Si Đinpinga da se pridruže samitu jer su, kako je naveo, napori globalne većine najbolja garancija da će sve obaveze biti ispunjene.

Zelenski je, u obraćanju svetskim liderima iz Harkova uoči mirovnog samita u Švajcarskoj, poručio da ne postoji nacija koja može sama da zaustavi rat u Ukrajini i da je za to potreban angažman svetskih najviših zvaničnika i pozvao ih da se u što većem broju pridruže samitu.

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je početkom meseca da će Peking podržati svaku mirovnu konferenciju o Ukrajini koju odobre i Moskva i Kijev.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su bilo kakvi razgovori o Ukrajini bez Rusije besmisleni i da su, u stvari, ''pregovarački proces bez svrhe'', dok je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da neke zemlje koje nameravaju da učestvuju na skupu o Ukrajini planiraju da to učine samo kako bi objasnile besmislenost održavanja takvog događaja bez učešća Rusije i na osnovu ultimatuma.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: