Svet 2

14.05.2024.

7:09

Stigao je, nenajavljeno

Američki državni sekretar Entoni Blinken stigao je danas u Kijev u nenajavljenu posetu kako bi uverio Ukrajinu da ima američku podršku dok se bori da se odbrani od sve intenzivnijih ruskih napada.

Izvor: Tanjug

Stigao je, nenajavljeno
Tanjug/Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP

Podeli:

Stejt department je saopštio da će se Blinken sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i drugim najvišim ukrajinskim zvaničnicima "kako bi razgovarali o stanju na frontu, uticaju nove bezbednosne i ekonomske pomoći SAD, dugoročnim bezbednosnim i drugim obavezama i podsticanju ekonomskog oporavka Ukrajine", prenosi AP.

Poseta Blinkena usledila je manje od mesec dana nakon što je Kongres odobrio dugo odlagani paket pomoći kojim je izdvojeno 60 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu, od čega će veliki deo biti usmeren na dopunjavanje artiljerije i sistema protivvazdušne odbrane.

Blinken će tokom svoje četvrte posete Kijevu od početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine naglasiti posvećenost američke administracije odbrani i dugoročnoj bezbednosti Ukrajine, rekli su američki zvaničnici.

Pročitajte još:

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Saliven izjavio je juče da "pokušava da zaista ubrza tempo" američkih isporuka oružja Ukrajini.

Visoki američki zvaničnik koji je putovao sa Blinkenom vozom iz Poljske u Ukrajinu izjavio je da su artiljerija, sredstva PVO i balističke rakete dugog dometa već isporučeni, neki od njih već na prvu liniju fronta.

Blinken će "poslati snažan signal uveravanja" ukrajinskim liderima i predstavnicima civilnog društva sa kojima će se sastati tokom dvodnevne posete, rekao je zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman.

Zelenski je tokom vikenda izjavio da se žestoke borbe sa ruskim trupama vode u blizini granice u istočnoj i severoistočnoj Ukrajini, a ukrajinski komandanti i analitičari smatraju da ruske snage imaju za cilj da iskoriste ukrajinske slabosti pre nego što veliki deo nove vojne pomoći Kijevu od američkih i evropskih partnera stigne na front u narednim nedeljama i mesecima, navodi AP.
 

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban "uvalio kosku" Beogradu?

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je planove nemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

9:48

24.6.2024.

22 h

Podeli: