Društvo 8

28.05.2024.

21:15

Mali: Expo je najveća razvojna šansa Beograda; Rešenje saobraćajnih problema – metro

"Grad Beograd treba da ubrzano raste i da se razvija, želimo da rastu plate i penzije zajedno sa razvitkom grada", rekao je večeras Ministar finansija Siniša Mali.

Izvor: B92.net

Mali: Expo je najveća razvojna šansa Beograda; Rešenje saobraćajnih problema – metro
M.K./ATAImages

Podeli:

On je gostujući na RTS-u kazao da referentna cena već postoji u zakonu o javnim nabavkama i primenjuje se već godinama.

"Obećali smo da ćemo imati grad kranova i dizalica, a možete i sami da vidite kako se grad promenio u poslednjih par godina. Imamo besplatne udžbenike i vrtiće, a i dalje ćemo nastaviti da se razvijamo", dodao je.

Prosečna plata u martu bila je 1.059 evra u gradu Beogradu, a plan je da do 2027. godine prosečna plata u Beogradu treba da ide na dve hiljade evra i više od toga.

Na Novom Beogradu je 1.400 evra prosečna zarada, a na Vračaru 1.500, ističe ministar i dodaje da se vidi da raste kvalitet života građana. 

Rešenje saobraćajnih problema – metro

Mali je rekao da je rešenje saobraćajnih problema upravo izgradnja metroa.

"Radovi su već u toku, počeli su pre dve i po godine, a do 2028. godine će Beograd imati dve linije metroa".

"Šinski plan metroa je usvojen 2022. godine, a ceo sistem metroa ćemo objediniti u jedan sistem i to je ekološko i čisto rešenje", nastavio je.

Dodao je da je svako obećanje ispunjeno, što se tiče saobraćaja i infrastrukture.

"To je jedino rešenje, analizu je radila jedna od najvećih firmi u svetu, zato idemo sa tim najvećim infrastrukturnim projektom. Gradi se i završavaju se projekti, sledeće godine će krenuti da se gradi 21 stanica, a radove završavamo na Makiškom polju".

Fabrika za prečišćavanje otpadnih voda

"Imamo ugovor sa kineskom kompanijom koja treba celu kanalizaciju da poveže u jednu cevku i da ide u fabriku za prečišćavanje otpadnih voda. To je ogromna investicija od negde 700 miliona evra i radovi se već izvode", kazao je Mali.

Naveo je da sve to finansira republika, a ne grad.

Završetkom 4 fabrike za preradu otpadnih voda i interceptora koji će svu kanalizaciju povezati - taj problem će biti rešen, kazao je Mali.

Zaposlenost u Srbiji

"U poslednjih 10 godina imamo 550.000 više zaposlenih u Srbiji. Morali smo da podižemo plate i penzije i da nam raste budžet", kazao je Mali.

"Moramo napred, ubrzani rast Beograda je imperativ. Ekspo je tu kao glavni cilj, ogromna šansa, kao i projekti metroa, interceptora i novih mostova. Tako jačamo ekonomiju u budžet grada, za to da imamo nove vrtiće i škole, bolji prevoz...", zaključio je Mali.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: