Svet 14

04.05.2024.

23:23

Rat – dan 800: Vijori se ruska zastava; Vojska dobila hitno naređenje

Rat u Ukrajini – 800. dan. Žestoke borbe na Istočnom frontu se nastavljaju.

Izvor: B92.net

Rat – dan 800: Vijori se ruska zastava; Vojska dobila hitno naređenje
Profimedia

Podeli:

Rusija je intenzivirala napade na Avdejevskom pravcu, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, navodeći da su ukrajinske snage u protekla 24 sata odbile 50 ruskih napada na tom delu fronta. 

Vazdušna opasnost proglašena je na celoj teritoriji Ukrajine, prenose mediji. Eksplozije su odjeknule u Harkovu.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova zatražila je od britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona ''da zapamti da Moskva ima nuklearno oružje''.

Završeno

23:02

Na poternici i bivši ukrajinski ministar

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije stavilo je na poternicu i bivšeg ukrajinskog ministra odbrane Mihaila Kovala, nakon što je ranije danas Moskva raspisala poternice za predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, bivšim predsednikom Petrom Porošenkom i komandantom kopnenih snaga Ukrajine Aleksandrom Pavljukom.

Prema bazi podataka ruskog MUP-a, Koval se traži zbog krivičnog dela, ali konkretne optužbe nisu navedene, prenosi TASS.

21:22

Rusi postavili zastavu

21:20

Ukrajina će tražiti vojsku

Poslanik ukrajinskog parlamenta Aleksej Gončarenko nije odbacio mogućnost da Kijev zatraži da u zemlju budu poslati vojnici iz evropskih zemalja.

"Ako situacija na frontu pokaže da ne možemo da zaustavimo Vladimira Putina sami bez evropske vojne podrške i snaga, onda da, smatram da je moguće da to zatražimo", rekao je Gončarenko za francuski TV kanal LCI, dodajući da su izjave francuskog lidera Emanuela Makrona na tu temu dobar znak.

19:39

Još jedna poternica

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije stavilo je na poternicu komandanta kopnenih snaga Ukrajine Aleksandra Pavljuka, nakon što su ranije danas objavljene poternice i za predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i bivšim predsednikom Petrom Porošenkom.

Za Pavljukom je poternica podignuta zbog ''krivičnog dela'', ali nije navedeno o kojem delu je reč, prenosi TASS.

19:19

Italija neće poslati vojsku u Ukrajinu

Italija ostaje pri stavu da se njene snage neće mešati u oružani sukob u Ukrajini jer bi u slučaju dodatne eskalacije Rim izgubio mnogo, rekao je danas ministar odbrane Guido Krozeto.

On je u intervjuu za "Korijere dela sera" istakao da smatra da je trebalo pomoći Ukrajini da izbegne konflikt kroz diplomatiju i dijalog.

''Naša pozicija se ne menja, uvek smo govorili da Ukrajini treba pomoći i to činimo, ali isključujemo mogućnost direktne intervencije naše vojske u sukob'', rekao je Krozeto.

18:57

Ukrajinski ratni zarobljenik osuđen na 18 godina zatvora

Ruski sud osudio je ukrajinskog ratnog zarobljenika na 18 godina zatvora, prenela je Raša tudej. Vladislav Plahotnik je optužen za "učešće u terorističkoj organizaciji" i "terorističku obuku", time što je bio pripadnik bataljona Azov.

Sud u Rostovu je bio mesto na kojem su održana neka suđenja ukrajinskim ratnim zarobljenicima.

"Plahotnik je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 18 godina u kaznenoj koloniji maksimalnog obezbeđenja, s tim da prve tri godine izdržava u zatvoru", saopštio je sud.

18:20

Eksplozije u Nikolajevskoj oblasti i Odesi

Ukrajinski mediji izvestili su o eksplozijama u Nikolajevskoj oblasti i Odesi.

Eksplozije su se čule i u Dnjepropetrovsku i Harkovu gde potom u industrijskoj zoni izbio požar.
 

17:41

Pravo u metu: Pogodak

15:44

"Bum" a onda bežanija

15:44

"Rusija gubila 900 vojnika dnevno u aprilu u Ukrajini"

Odbrambena obaveštajna služba (DI) Velike Britanije procenjuje da je u aprilu dnevno ubijeno ili ranjeno 899 ruskih vojnika u ratu u Ukrajini, saopštilo je danas britansko Ministarstvo odbrane na platformi X.

U izveštaju DI se navodi da je ta brojka u skladu sa ranijim mesecima ove godine, ali se i najavljuje porast žrtava u naredna dva meseca zbog planiranih većih ofanzivnih operacija protiv Ukrajine.

Ukupni broj ranjenih ili ubijenih ruskih vojnika od početka rata je sada na 465.000, prema podacima DI.

Dodaje se da je ruska vojska uspela da se prilagodi velikim žrtvama i da će verovatno nastaviti da vodi rat davajući prednost "masovnosti pre nego kvalitetu".

13:54

Oboreni dronovi

Ruske PVO snage oborile su dva ukrajinska drona iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

13:19

Protesti protiv mobilizacije u Ukrajini

Manja grupa ljudi protestovala je danas ispred zgrade Teritorijalnog centra za regrutaciju i socijalnu podršku (TCC) u Zaporožju, koje kontroliše Ukrajina, tražeći informacije o osobi koju su nasilno odveli vojni komesari.

Na osnovu snimka koji je kružio društvenim mrežama, zgradu je ogradila policija, a okupljeni, među kojima je bila i supruga mobilisanog, postavljali su pitanja: "Gde je Jevgenij Jurjevič?" i optužili policiju za otmicu", prenosi Strana.ua.

11:21

Ukrajinska vojska ostaje bez ljudstva

Ukrajinska vojska na stabilnim delovima fronta ima oko 70 odsto ljudstva, dok na delovima fronta gde se vode žestoke borbe njena brojnost iznosi oko 40 procenata, izjavio je bivši šef Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine Jurij Lucenko.

Kako je rekao, vojno rukovodstvo i predsednik Vladimir Zelenski dužni su da saopšte javnosti da se Ukrajina trenutno nalazi u "kritičnom trenutku" budući da je vojsci potrebna popuna.

11:20

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u tri ukrajinska regiona – u Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, pokazujhu podaci ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Uzbuna je aktivirana praktično istovremeno u sva tri regiona oko 7.13 po lokalnom vremenu, a potom su se sirene aktivirale i u delovima Hersonske i Zaporoške oblasti koji su pod kontrolom ukrajinske vojske.
 

11:18

Ukrajinski Abrams američke proizvodnje je oboren. Ranije je saopšteno da bi tenkovi trebalo da budu uklonjeni sa linije fronta.

09:54

Ruski gubici na današnji dan

09:17

U Harkovu pogođeno skladište dronova

Ruska vojska izvela je napad na skladište ukrajinskih dronova u Harkovu, saopštio je koordinator nikolajevskog gerilskog pokreta Sergej Lebedjev.

Prema njegovim rečima, napad je izveden u blizini metro stanice "Osnova" u Harkovu, gde se nalazilo skladište novih dronova spremnih za upotrebu.

Još jedan napad izveden je i na položaj ukrajinske vojske, međutim, on nije saopštio tačnu lokaciju gde je napad izveden.
 

08:04

Ukrajina oborila 13 "Šaheda"

08:02

Oborene rakete iznad Krima

Dežurni ruski PVO sistemi uništili su noćas iznad Krima četiri rakete ATACMS koje su ispalile ukrajinske oružane snage, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Protekle noći zaustavljen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad operativno-taktičkim raketama ATACMS američke proizvodnje na objekte na teritoriji Ruske Federacije", navedeno je u saopštenju, a prenosi RIA Novosti.

08:02

Nov napad na Harkov; Ima žrtava

Tri osobe, uključujući jedno dete, povređene su jutros prilikom pada delova ruskih dronova koje je oborila ukrajinska protivvazdušna odbrana u Harkovu na severoistoku Ukrajine, izjavio je regionalni načelnik Oleg Sinegubov.

Sinegubov je napisao na Telegramu da su dete od 13 godina i jedna žena zadržani u bolnici, dok je drugoj ženi ukazana pomoć na licu mesta.

Sinegubov navodi da su delovi dronova izazvali i požar u poslovnoj zgradi koji je, u međuvremenu, stavljen pod kontrolu.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: