Srbija 0

18.05.2024.

8:58

Produbljuje se saradnja sa Narodnom bankom Mađarske

Narodna banka Srbije započela je realizaciju bilateralne mere u oblasti "ozelenjavanja" monetarne politike i finansijskog sistema sa ekspertima iz Narodne banke Mađarske (Magyar Nemzeti Bank), objavila je danas NBS.

Izvor: Tanjug

Produbljuje se saradnja sa Narodnom bankom Mađarske
Eigenblau/Shutterstock

Podeli:

Prva ekspertska misija centralne banke Mađarske na tu temu održana je 16. i 17. maja u prostorijama Narodne banke Srbije.

Tom prilikom, stručnjaci dveju centralnih banaka iz oblasti monetarne ekonomije, finansijskih tržišta, upravljanja deviznim rezervama i supervizije bankarskog sektora, imali su priliku da razmene mišljenja, argumente i stavove po pitanju veoma aktuelne teme u svetu finansija poslednjih godina - zelenog/održivog finansiranja i uloge centralnih banaka u tom procesu.

Na taj način dodatno je učvršćena saradnja s kolega iz centralnih banaka dve zemlje koje međunarodna investiciona javnost smatra uporednim (peer) zemljama.

Produbljivanje saradnje dve banke odvija se kroz razmenu iskustava na teme ozelenjavanja monetarne politike i finansijskog sistema u okviru druge faze regionalnog IPA projekta "Program jačanja kapaciteta centralnih banaka Zapadnog Balkana sa ciljem njihove integracije u Evropski sistem centralnih banaka".

Kako se navodi u saopštenju, Mađarska centralna banka u prethodnim godinama postala je snažan zagovornik aktivnog pružanja podrške zelenoj tranziciji finansijskog sistema, kako u svojoj komunikaciji, tako i kroz sprovođenje mera i upotrebu instrumenata iz svoje nadležnosti.

Narodna banka Srbije ističe da je aktivno uključena u diskusije i analizu trendova na ove teme kroz učešće u međunarodnoj grupaciji centralnih banaka i regulatornih tela poznatijeg kao Mreža za ozelenjavanje finansijskog sistema (Network for Greening the Financial System - NGFS).

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

14 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: