Srbija 0

18.05.2024.

8:58

Produbljuje se saradnja sa Narodnom bankom Mađarske

Narodna banka Srbije započela je realizaciju bilateralne mere u oblasti "ozelenjavanja" monetarne politike i finansijskog sistema sa ekspertima iz Narodne banke Mađarske (Magyar Nemzeti Bank), objavila je danas NBS.

Izvor: Tanjug

Produbljuje se saradnja sa Narodnom bankom Mađarske
Eigenblau/Shutterstock

Podeli:

Prva ekspertska misija centralne banke Mađarske na tu temu održana je 16. i 17. maja u prostorijama Narodne banke Srbije.

Tom prilikom, stručnjaci dveju centralnih banaka iz oblasti monetarne ekonomije, finansijskih tržišta, upravljanja deviznim rezervama i supervizije bankarskog sektora, imali su priliku da razmene mišljenja, argumente i stavove po pitanju veoma aktuelne teme u svetu finansija poslednjih godina - zelenog/održivog finansiranja i uloge centralnih banaka u tom procesu.

Na taj način dodatno je učvršćena saradnja s kolega iz centralnih banaka dve zemlje koje međunarodna investiciona javnost smatra uporednim (peer) zemljama.

Produbljivanje saradnje dve banke odvija se kroz razmenu iskustava na teme ozelenjavanja monetarne politike i finansijskog sistema u okviru druge faze regionalnog IPA projekta "Program jačanja kapaciteta centralnih banaka Zapadnog Balkana sa ciljem njihove integracije u Evropski sistem centralnih banaka".

Kako se navodi u saopštenju, Mađarska centralna banka u prethodnim godinama postala je snažan zagovornik aktivnog pružanja podrške zelenoj tranziciji finansijskog sistema, kako u svojoj komunikaciji, tako i kroz sprovođenje mera i upotrebu instrumenata iz svoje nadležnosti.

Narodna banka Srbije ističe da je aktivno uključena u diskusije i analizu trendova na ove teme kroz učešće u međunarodnoj grupaciji centralnih banaka i regulatornih tela poznatijeg kao Mreža za ozelenjavanje finansijskog sistema (Network for Greening the Financial System - NGFS).

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

18 h

Podeli: