Svet 9

17.05.2024.

12:29

Oglasio se Putin: Ne planiramo da zauzmemo VIDEO

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji trenutno boravi u poseti Kini, izjavio je da Rusija trenutno ne planira da zauzme Harkov.

Izvor: Raša tudej Balkan

Oglasio se Putin: Ne planiramo da zauzmemo VIDEO
Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Podeli:

"Ruska vojska trenutno ne planira da zauzme Harkov", kazao je Putin na konferenciji za novinare u Kini odgovarajući na pitanje kakvi su planovi Moskve po pitanju Harkova.

Rusija postiže rezultate u bitkama u Harkovskoj oblasti, precizirao je predsednik Ruske Federacije.

"Ruske snage napreduju kod Harkova strogo po planu", istakao je ruski lider i dodao da krivica za rusku ofanzivu na Harkov leži na Zapadu.

On je dodao da je zbog granatiranja stambenih naselja Belgoroda od strane Oružanih snaga Ukrajine, Rusija prinuđena da stvori sanitarnu zonu bezbednosti.

"Pucaju tačno u centar grada, na stambene oblasti, a ja sam javno rekao da ćemo, ako se tako nastavi, biti primorani da napravimo bezbednosnu zonu - sanitarnu zonu", poručio je Putin.

Prema njegovim rečima, za sukob u Donbasu krive su kijevske vlasti, a sada za to pokušavaju da okrive Rusiju, dopuštajući državni udar.

"Zapadni sponzori ga omogućavaju, organizuju ga. Stvorili su uslove za prelazak tinjajućeg sukoba u oružani. Pokušavaju da prebace krivicu na Rusiju za današnje tragične događaje, ali to je rezultat njihove politike", naglasio je ruski lider.

Predsednik Rusije je dodao da rukovodstvo zemlje analizira sa kim Moskva može da se nosi u rešavanju sukoba u Ukrajini, kome i u kojoj meri može da se veruje.

"Moramo da razumemo sa kim i kako možemo da imamo posla, kome i u kojoj meri možemo da verujemo. Trenutno analiziramo sve što se dešava", ocenio je.

Govoreći o pregovorima sa predsednikom Kine Si Đinpingom, Putin je ocenio da su bili sadržajni, kao i da su pokrenute mnoge teme.

"Pregovori su bili veoma sadržajni i intenzivni. To je pravo radno putovanje, bez ikakve sumnje. Od jutra do večeri, proveli smo skoro ceo dan sa predsednikom i njegovim kolegama. 

On je takođe izrazio zahvalnost Si Đinpingu i celom kineskom rukovodstvu na pozivu i toploj atmosferi za zajednički rad.

Prema njegovim rečima, Rusija i Kina će razviti zajedničku proizvodnju kao odgovor na sankcije.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban je kažnjen, i to žestoko

Najviši sud Evropske unije doneo je odluku da Mađarska mora da plati kaznu od 200 miliona evra zbog nepoštovanja politike migracija i azila, javlja Dojče vele.

10:55

13.6.2024.

1 d

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: