Servisne informacije 0

17.05.2024.

8:50

Za šareniji Beograd: Počela sadnja cveća širom grada

JKP "Zelenilo-Beograd" saopštilo je da je danas započeta sadnja sezonskog cveća u cvetnjacima širom grada, a za te potrebe proizvedeno je oko 400.000 komada cvetnog rasada koje će krasiti srpsku prestonicu.

Izvor: Tanjug

Za šareniji Beograd: Počela sadnja cveća širom grada
Shutterstock/topimages

Podeli:

Najveći broj cvetova krasiće opštinu Stari grad, Palilulu, Novi Beograd i Savski venac, a na zelenim površinama najviše će biti zasađene salvije (Salvia), kadife (Tagetes), vinke (Vinca), begonije - (Begonia) i muškatle (Pelargonium), navodi se u saopštenju JKP "Zelenilo Beograd".

Dodaje se da se vrši pažiljiv odabir vrsta i boja cveta, kao i lokacija na kojima se sadi sezonsko cveće, kako bi se Beograđanima i njegovim posetiocima ulepšao boravak na zelenim površinama i na ulicama prestonice.

U tom smislu, navodi se, određeno mesto i značaj pripada i žardinjerama, kao i svojevrsnim zelenim zidovima formiranim postavljanjem sakcija sa cvećem na najprometnijim saobraćajnicama u gradu jer, kako tvrde, one nemaju značaj samo sa aspekta očuvanja i unapređenja čovekove životne sredine već u velikoj meri doprinose lepšem izgledu prostora.

Takođe imaju i svoju funkciju- obezbeđuju razdvajanje saobraćajnih traka i ulogu zaštite odrećenih površina u gradu- trgova, skverova, posebnih gradskih zona, trotoara itd.

JKP "Zelenilo-Beograd" vodi brigu o 3672 žardinjere različitog oblika i veličine, kao i o 14250 sakcija postavljenih na ograde razdelnih traka. Kako bi zelene površine izgledale lepo, u rasadnicima JKP "Zelenilo-Beograd"  proizvodnja sadnog materijala traje neprestano tokom cele godine, a prostire se na 12 hektara proizvodnih površina na otvorenom, i 7.000 metara kvadratnih pod staklenicima.

Na godišnjem nivou proizvede se preko 800.000 komada cvetnog rasada, koji zaposleni u Preduzeću posade na javnim zelenim površinama u cvetnjacima i cvetnim lejama na teritoriji 10 gradskih opština.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: