Svet 0

16.05.2024.

8:24

Rusi zauzimaju: Teški dani za Ukrajince

Ukrajina je juče obezbedila novu vojnu pomoć od SAD, ali dobre vesti za Kijev je zasenilo višestruko rusko napredovanje preko linije fronta.

Izvor: Index.hr

Rusi zauzimaju: Teški dani za Ukrajince
Shutterstock/Frame Stock Footage

Podeli:

Vašington će Kijevu dati dodatne dve milijarde dolara za finansiranje vojske, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken na konferenciji za novinare sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom.

Deo sredstava će ići na razvoj ukrajinske domaće vojne proizvodnje, rekao je Blinken. Krajem aprila, američki poslanici izglasali su novi paket vojne pomoći Ukrajini nakon dugih meseci političkog sukoba.

Predsednik Džo Bajden je tada najavio pomoć od milijardu dolara "kako bi se hitno zadovoljile kritične bezbednosne i odbrambene potrebe Ukrajine“, nakon čega je usledio još jedan paket od 400 miliona dolara prošle nedelje.

Američka pomoć, uključujući više od 60 milijardi dolara odobrenih prošlog meseca, dolazi u kritičnom trenutku za Ukrajinu, rekao je Blinken.

"Žurimo sa municijom, oklopnim vozilima, projektilima, protivvazdušnom odbranom“, dodao je on.

Novi ratni front

Rusija je otvorila novi front napadom na severoistočni ukrajinski region Harkova preko granice.

Cilj je istezanje kijevskih snaga, kažu ukrajinski zvaničnici i zapadni analitičari. Kijev, koji se već bori sa umorom i malim zalihama municije, požurio je da premesti trupe i oružje sa istočnih i južnih linija fronta dalje na sever.

Rusija je juče saopštila da su njene snage zauzele još dva sela severno od drugog po veličini ukrajinskog grada, Harkova. Zauzeta su naselja Hliboke i Lukjanci, navodi se u saopštenju Moskve.

Ukrajina je kasno u utorak saopštila da je povukla deo svojih trupa sa položaja u pograničnom gradu Vovčansku. U ažuriranom saopštenju juče popodne, Generalštab je rekao da su njegove snage "delimično proterale“ ruske borce iz Vovčanska.

Dmitro Lazutkin, portparol ukrajinskog ministarstva odbrane, rekao je da su male grupe ruske pešadije ušle u naselje i da pokušavaju da uspostave "uporište" na severu grada.

Rusko Ministarstvo odbrane je tada saopštilo da su njegove snage zauzele Robotine, jedno od nekoliko sela u južnom regionu Zaporožja koje je Kijev ponovo preuzeo u kontraofanzivi 2023.

Ukrajinska vojska saopštila je da Rusija pokušava da napreduje oko Robotina, a od početka dana u blizini naselja došlo je do 15 "borbenih okršaja".

Međutim, ukrajinska vojska je takođe juče popodne po lokalnom vremenu izvestila da se većina najžešćih borbi vodi u istočnom regionu Donjecka, zapadno od bivšeg ukrajinskog uporišta Avdijevke. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otkazao je predstojeće međunarodne posete. Ukrajinski lider je "naredio da se svi međunarodni događaji koji se tiču njega i planirani za naredne dane odlože i da se usklade novi datumi“, rekao je portparol Sergej Nikiforov.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Još jedan udarac za Mađarsku

Godišnja stopa inflacije u Mađarskoj je u maju blago porasla sa aprilskih 3,7 odsto na četiri odsto, objavio je danas Centralni zavod za statistiku Mađarske (KSH).

12:14

10.6.2024.

1 d

Svet

Jako nevreme napravilo haos

Austrijsku pokrajinu Tirol zahvatilo je jako nevreme, dan nakon što je u Štajerskoj evakuisano oko 50 ljudi zbog polava koje su izazvale obilne padavine.

10:10

10.6.2024.

1 d

Podeli: