Susret Tadića i Nikolića

U emisiji "Utisak Nedelje" 13. januara gosti su bili predsednički kandidati DS-a i SRS-a , Boris Tadić i Tomislav Nikolić, koji su se sreli u hodniku B92. U samoj emisiji oni nisu direktno sučeljavali stavove, nego je svako imao svojih 45 minuta u emisiji.

Izvor: B92

Nedelja, 13.01.2008.

21:21

Default images

Njih dvojica nisu direktno sučeljavali stavove, već svako ima svojih 45 minuta u emisiji. Ipak, susret dvojice najozbiljnijih pretendenta na mesto predsednika bio je neizbežan. U hodniku televizije B92, predsednički kandidati, podržani najbližim saradnicima, poručili su jedan drugom da se spreme za poraz.

Nikolić: Šalio sam se za guberniju

Tomislav Nikolić je u “Utisku nedelje” izjavio da želi da Srbija što pre postane članica Evropske unije.

On je međutim kazao i da je nemoguće istovremano zagovarati ulazak u NATO i ekonomsku saradnju sa Rusijom.

"Potpisivati ugovore sa nekom tamo gardom iz Ohaja koja ume dobro da ljušti zmije i da jede sa predsednikom republike, a istovremeno govoriti o vojnoj neutralnosti - to je nemoguće", rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao i da se ne zalaže da Srbija treba da bude ruska provincija. O ranije izrečenim ocenama da Srbija treba da postane ruska gubernija, Nikolić tvrdi da se šalio.

"Nisam govorio o ruskoj guberniji. To je bila moja dosetka u Skupštini Srbije. Celog života se borim za Srbiju. Optuživan sam da hoću da ratujem zato što želim slobodnu i nezavisnu Srbiju", kaže on.

"Ali, ta priča sa gubernijom je izvučena iz konteksta. Nećemo biti ruska gubernija, ali nećemo biti ni evropska kolonija. Znači, pogrešio sam, pogrešno sam rekao, nikada to nisam ni pomislio", objasnio je Nikolić.

Tadić: Građani žele u EU

Predsednički kandidat DS-a Boris Tadić ponovio je da status Kosova i evropske integracije nisu povezani procesi.

Gostujući u "Utisku nedelje", Tadić je izjavio da, kad je u pitanju Kosovo, nema razlike u stavovima srpskih političara. On je kazao da su evropski put Srbije i Kosovo dva odvojena pitanja, iako pojedini političari pokušavaju da zamene teze.

Možda neki političari ne žele Evropsku uniju, ali istraživanja pokazuju da građani žele da upravo taj put, rekao je Tadić.

"Stvara se utisak da mi ne želimo evropsku misiju na Kosovu i Metohiji. Ne radi se o tome da je nama bitno da li je slovački, ili španski vojnik pod komandom Kfora ili evropskog komandanta. Radi se o tome da se ne prekrše elementi evropskog prava", kazao je Tadić.

On je objasnio da svaka misija koja dođe na Kosova treba da ima osnov u pravilima Ujedinnjenih nacija. "Mi to branimo. Mi tražimo od Evrope da poštuje ta pravila", kazao je Tadić.

Prema njegovim rečima, oko ovog pitanja nema nikakve razlike u odnosu na premijera Srbije ili "na bilo kog političara u zemlji". Tadić tvrdi da pitanja statusa Kosova i evropskih integracija nisu međusobno uslovljena.

"Ali, to pitanje (statusa Kosova) nema nikakve veze sa našim evropskim integracijama. Ako neko pokušava da pravi tu vrstu uslovljavanja, pravi štetu našim građanima i budućnosti ove zemlje, pa čak i našim kapacitetima da branimo Kosovo i Metohiju", objasnio je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: