Politika 48

23.05.2024.

20:49

Usvojena sramna rezolucija o Srebrenici; Više glasova protiv i uzdržanih nego "za"

U Generalnoj skupštini UN održano je glasanje o rezoluciji o Srebrenici, gde je ista rezolucija izglasana, što Srbiju proglašava genocidnom.

Izvor: B92.net

Usvojena sramna rezolucija o Srebrenici; Više glasova protiv i uzdržanih nego "za"
EPA-EFE/SARAH YENESEL

Podeli:

Da bi rezolucija o Srebrenici bila izglasana, potrebna je prosta većina glasova na današnjoj sednici, koja počinje u 16 sati po našem vremenu.

Pravilo glasanja je takvo da je za usvajanje glasova potrebna prosta većina od prisutnih zemalja članica Generalne skupštine UN, s tim što se ne računaju uzdržani glasovi. Dakle, ako bude više glasova "za" nego "protiv", Rezolucija o Srebrenici će biti izglasana.

Inače, Generalna skupština UN ima ukupno 193 zemlje članice, s tim što se ne očekuje da sve države budu prisutne na sednici.

Po blagoslovu patrijarha Porfirija u podne, u znak podrške srpskom narodu, zvone zvona na svim crkvama Srpske pravoslavne crkve.

Na našem LIVE Blogu pratite sva dešavanja u Njujorku

Završeno

17:24

Zavšeno glasanje: Usvojena rezolucija

Glasanje o rezoluciji u Srebrenicu je završeno, 84 glasa je bilo "za", "protiv" 19 i "uzdržano" 68.

21:50

Palata Republike i Gradska uprava Banjaluka u bojama zastava Srpske i Srbije

Palata Republike i Gradska uprava Banjaluka večeras su osvetljene bojama zastava Republike Srpske i Srbije.

Ove dve institucije osvetljene su u danu kada je Generalna skupština UN izglasala rezolucija o Srebrenici, kao znak jedinstva i pokazatelj da je srpski narod uvek zajedno, pa i u ovim izazovnim vremenima, prenosi Srna.

21:26

Ministtri: Srbija je danas videla ko su joj prijatelji

Članovi Vlade su nakon glasanja GS UN o nacrtu rezolucije o Srebenici poručili da je Srbija videla ko su joj prijatelji i da je veći deo sveta ipak bio na strani istine i pravde. Tako je ministar bez portfelja u Vladi Đorđe Milićević poručio večeras da "Srbi nisu genocidan narod".

On je istakao da "nikakve sramne rezolucije izglasane pod stravičnim pritiskom zapadnih sila neće na nas staviti žig zločinaca, niti će ugušiti naš slobodarski i državotvorni duh".

"Posebno smo ponosni na našeg predsednika Aleksandra Vučića, koji je u Njujorku ustao kao David protiv Golijata, i argumentovano održao lekciju iz pravde i istine predstavnici Nemačke, ali i celom licemernom Zapadu", rekao je ministar, a navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, danas se jasno videlo ko su nam prijatelji, a ko su oni kojima je Srbija "bratska i prijateljska samo kad im treba neka pomoć koju smo im uvek pružali čistih ruku i otvorenog srca". "Danas se videlo ko je vera, a ko nevera, i Srbija će, uveren sam, to znati da ceni ubuduće", poručio je ministar Milićević.

21:26

Vučević: Uspeli smo da pružimo otpor dostojan divljenja

Danas su Srbija, Republika Srpska i srpski narod sa većim delom sveta uspeli da kažu jasno i glasno šta je istina, izjavio je premijer Srbije Miloš Vučević.

Generalna skupština Ujednjinenih nacija usvojila je danas Rezoluciju o Srebrenici za koju je glasalo samo 43 odsto zemalja članica, dok je čak 57 odsto bilo protiv ili uzdržano. Vučević je poručio da smo danas bili svedoci ozbiljnih geopolitičkih promena.

"Rezolucija o Srebrenici je formalno usvojena, a suštinski je doživela debakl. Uspeli smo da pružimo otpor dostojan svakog divljenja", rekao je Vučević gostujući u Specijalu RTRS-a. Premijer Srbije je zahvalio svim zemljama koje su imale hrabrosti da kažu šta je istina.

"Srbija, Republika Srpska i srpski narod nisu usamljeni. Nismo genocidan narod, dobri smo ljudi. Idemo napred", naglasio je Vučević.

20:48

Orlić: Tajkunčina se nasekirala više od Nemaca

19:54

"Mi propadamo ponosnoj naciji koja je uvek mogla da se brani..."

19:51

Vučić sa srpskim žrtvama iz BiH i njihovim porodicama

19:31

Nenad Stevandić: "Ne može niko potomke dece koja su jedva preživela genocid u Jasenovcu danas da naziva genocidnim"

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je povodom usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici da je ona potrebna onima koji ne žele mir na Balkanu.

"Kome su potrebni sponzori? Pa sponzorušama. Dakle mi smo celo medjunarodno pravo sveli na nivo sponzoruša", rekao je Stevandić u emisiji "Razgovori sa Zlojutrom" na Jutjubu.

Prema njegovim rečima, čitavom borbom i situacijom u Njujorku Srbija je dokazala da nije mala.

"Zamislite samo ti svetski moćnici idu i kukaju. Ubi nas Vučić i Srbija".

On je istakao da je glas Crne Gore znak potpunog sunovrata čojstva.

"Ne može niko potomke dece koja su jedva preživela genocid u Jasenovcu danas da naziva genocidnim", rekao je on.

Stevandić je zaključio da je Republika Srpska najveća pobeda Srba i da je danas to više nego jasno. 

19:30

19:10

Luka Petrović: Srbi nikada neće biti na kolenima pred sramnim odlukama svetskih sila

Izglasavanje sramne rezolucije o Srebrenici na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih
nacija predstavlja duboku nepravdu prema srpskom  narodu. 

Mi smo narod koji vekovima stremi ka slobodi, časti i pravdi, i na tim temeljima počiva naša istorija, poručio je član Predsedništva i potpredsednik Izvršnog odbora Srpske naredne stranke Luka Petrović.

Petrović je istakao da nijedna rezolucija neće uništiti naš ponos i našu iskru slobode.

"Nastavićemo da se borimo, sada još odlučnije, protiv svih laži koje žele da budu deo velike srpske istine i istorije. One države koje su glasale za ovu sramnu rezoluciju treba da se suoče sa sopstvenom savešću i shvate cenu koju plaća Srbija i koju će plaćati mnoge druge države koje će kao lavina  biti  na stubu  srama  nakon izglasavanja ovakve rezolucije. Srpska zastava koja se danas vijorila na sednici Generalne skupštine pratiće ih vekovima, baš kao što će i njihova odluka ostaviti neizbrisiv  trag  na našem narodu. Kao otac dvoje dece, jasno i glasno kažem danikada neću učiti svoju decu, niti ću dozvoliti da u našim knjigama, naš hrabri i viteški narod bude prikazan kao genocidan", naveo je Petrović.

On je dodao da će srpski narod, uprkos svim pritiscima i nepravdama, ostati nepokolebljiv  u svojoj borbi za istinu.

"Mi smo narod koji  je preživeo  mnoge  oluje,  ali  nikada nismo i nikada nećemo pokleknuti pred nepravdom. Naša snaga leži u našoj jedinstvenosti, hrabrosti i odlučnosti da branimo istinu i čast našeg naroda. Pozivam sve prijatelje Srbije, širom  sveta, da se pridruže našem  glasu  jer  ovo nije borba samo za nas, već za sve buduće naraštaje", poručio je Petrović.

On je čestitao predsedniku Srbije i čitavoj delegaciji na, kako je rekao, hrabrosti da se suprotstave, poremete i pomere iz okvira ustaljene standarde Ujedinjenih nacija. 

"Bravo  za istinu, bravo za herojstvo. Pokazali smo da je Srbija slobodarska  zemlja i da odbijamo da budemo žrtve lažnih narativa. Naša borba za istinu je borba za dostojanstvo i budućnost svih nas", naglasio je Petrović.

19:00

18:54

Podrška Vučiću iz Kosovske Mitrovice

Podrška Vučiću i njegovoj borbi u GS UN stiže i iz Kosovske Mitrovice.

Kolone vozila sa srpskim trobojkama provezle su se centrom grada oko spomenika Cara Lazara. 

Ustupljena fotografija
Ustupljena fotografija

18:34

Slovačka uzdržana

Predstavnik Slovačke, koja je bila udržana prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici, rekao je danas da je Bratislava čvrsto posvećena međunarodnom pravu.

"Takođe, posvećeni smo i sprečavanju genocida i novih užasa, zalažemo se da se ovakvi zločini više ne ponove.Stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana je oduvek bio među prioritetima od naše nezavisnosti 1993", rekao je slovački predstavnik.

18:27

Rezolucija usvojena sa samo 43 odsto podrške

Generalna skupština Ujednjinenih nacija usvojila je danas Rezoluciju o Srebrenici za koju je glasalo samo 43 odsto zemalja članica, dok je čak 57 odsto bilo protiv ili uzdržano.

Čak 87 država nije želelo da podrži rezoluciju, od kojih je 68 bilo uzdržano dok je 19 zemalja bilo protiv usvajanja.

Protiv rezolucije glasale su Rusija, Mađarska, Belorusija, Kina, Antigva, Sirija, Komori, Kuba, Kongo, Demokratska Narodna Republika Koreja, Dominika, Eritreja, Esvatini, Grenada, Mali, Nauru, Nikaragva, Sao Tome i Principe, i Srbija.

Među uzdržanim zemljama bile su, između ostalih, Grčka, Kipar, Kazahstan, Maldivi, Meksiko, UAE, Vijetnam...

Za rezoluciju glasale su 84 zemlje.

18:23

Obraćanje predstavnika Grčke

Predstavnik Grčke u Ujedinjenim nacijama izjavio je danas da vreme donošenja rezolucije o Srebrenici izaziva zabrinutost jer je na rasporedu nakon što su otvoreni pregovori BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

On je nakon usvajanja rezolucije na sednici Generalne skupštine UN, rekao da zbog toga rezolucija rizikuje da bude pogrešno protumačena.

"Budućnost BiH i Zapadnog Balkana može da postoji samo u okviru EU", rekao je on i dodao da je potrebna inicijativa koja promoviše deeskalaciju."

Grčka je bila uzdržana na glasanju o usvajanju rezolucije o Srebrenici.

18:03

Panama takođe uzdržana

"Sve strane moraju da rade na putu dijaloga i da zaleče otvorene rane," rekao je predstavnik Paname, ističući da je Panama bila uzdržana na glasanju.

17:58

Gana: Pozivamo na pomirenje naroda BiH, mi smo uzdržani

"Bili smo uzdržani, pozivamo na međunarodno pravo i pomirenje naroda u BiH," poručila je stalna predstavnica Gane.

17:46

Brazil: Bili smo uzdržani

"Bili smo uzdržani povodom rezolucije, zabrinuti smo zbog podela koje su izazvane u UN i u regionu," rekao je predstavnik Brazila.

17:20

Kongo će glasati protiv rezolucije

"Ova rezolucija će biti kontraproduktivna. Ona neće zalečiti rane iz prošlosti. Ona će samo da produbi podele među narodima, vodiće do novih talasa nasilja na Zapadnom Balkanu. Mi bismo trebali ovo da izbegnemo. Priznanje genocida bi trebalo da se radi  na objektivnim kriterijumima, a ne selektivnih, to ne sme biti politizovano. Ne sme biti dvostrukih standarda."

Predstavnik Konga izjavio je da će Kongo glasati protiv rezolucije o Srebrenici. 


 

17:17

Angola: Bićemo uzdržani

"Angola će biti uzdržana na današnjem glasanju," saopštio je njihov predstanik.

17:10

Ujedinjeni Arapski Emirati: Uzdržani

Ujedinjeni Arapski Emirati, kao najznačajnija muslimanska zemlja na svetu trenutno, će biti uzdržani.

Veliki prijatelj Srbije šeik Mohamed bin Zajed ostao veran prijatesljstvu sa Srbijom.

17:06

Egipat je "za" rezoluciju o Srebrenici

Predstavnik Egipta saopštio je da njihov glas oslikava njihov odnos sa ljudskim i moralnim vrednostima.

"Ovo nameće negativan uticaj po političku stabilnost u regionu. Naša zalaganja bi trebalo da vode ka dijalogu da bi se očuvao kolektivni interes. Egipat nije zadovoljan jer su neke zemlje uključujući sponzore ovaj nacrt iskoristili kao izgovor za neku političku retoriku.

On je pravi ni uslugu principima međunarodnog prava i ne pomaže situaciju na Balkanu. Mi verujemo da rešenja ne mogu da budu nametnuta spolja kroz pristrasne rezolicije i jednostrane naloge."

On je rekao da je Egipat "za" rezoluciju o Srebrenici.

17:02

Nikaragva: Protiv

Predstavnica Nikaragve rekla je da će Nikaragva glasati protiv rezolucije o Srebrenici.

17:00

Venecuela: Rezolucija će produbiti jaz među narodima

"Mi smo za nacionalno pomirenje i za ponovnu izgradnju mira. Ovo nije prvi put da pred sobom imamo težak zadatak razmatranje nacrta rezolucije.

Taj nacrt rezolucije pre nego što će doprineti pomirenjeu, produbiće jaz između narode u BiH, Hrvata, Srba i Bošnjaka. Oni moraj uda izgrade zajedničku budućnost," započeo je predstavnik Venecuele.

"Venecuela zagovara pomirenje i mir na Balkanu, mi apelujemo da nastavimo posao koji je počet u Dejtonu, primenom opšteg okvirnog sporazuma koj ije bio rezultat političkog konsenzusa. Mi poštujemo poziv na razmatranje svih ideja pri donošenju odluke o rezoluciji," rekao je on.

16:54

Kuba odlučila: Odbacujemo tekst rezolucije

"Od vitalnog je značaja da se uspostavi mir u toj zemlji i na Balkanu. Mi nismo za inicijative koje vode eskalaciji i etničkim podelama.

Kuba odbacuje tekst koji usvaja doktrije sa nedostatkom konsenzusa i kolima se u prošlosto manipulisalo iz političkih razloga. Zalažemo se za dijalog u međusobno uvažavanje," rekao je predstavnik Kube.

16:52

Azerbejdžan neće glasati

"Mi uživamo strateško partnerstvo sa balkanskim zemljama," saopštio je predstavnik Azerbejdžana.

"Azerbedžan neće biti u mogućnosti da glasa ukoliko bude predlog dat na glasanje," rekao je on.

16:46

Namibija ostaje uzdržana

Predstavnik Namibije rekao je da će Namibija biti uzdržana na glasanju o rezoluciji o Srebrenici.

16:43

"Kina nema drugu opciju već da glasa protiv ove rezolucije."

16:41

Nakon Aleksandra Vučića obraća se predstavnik Kine

"Kina je uvek zagovarala da se istorija ne zaboravlja, već da se iz nje uči, kako bi se zločini i tragedije ne bi ponovila," započeo je svoj govor predstavnik Kine, Fu Cong.

"Od svoje nezavisnosti BiH je utirala put ka miru. To je u zajedničnom interesu za region i međunarodnu zajednicu da BiH shvati važnost harmoničnog suživota sa ostalima i da održi mir i stabilnost. 

Konflikti koji su se dešavali su tamna strana istorije. bila su ubijanja civila na svim stranama. Tragedija u Srebrenici je zaista duboka. Kina je uvek zagovarala da se istorija ne zaboravi nego da se iz nje uči," rekao je Cong.

16:29

Obraća se Aleksandar Vučić

16:22

Predstavnica Nemačke svojim govorom otvorila je Generalnu Skupštinu UN o rezoluciji o Srebrenici

Antje Lenderse, predstavnik Nemačka na sednici, predstavila je nacrt rezolucije u znako je istakla, sećanja na genocid u Srebrenici.

"Rezolucija teži da podstakne pomirenje u budućnosti," započela je ona.

Ona je pozvala sve članice UN da se pridruže rezoluciji.

Lenderse je rekla da su prihvaćeni amandmani na prvobitni tekst rezolucija i zahvalila se, kako je rekla, na konstruktivnom pristupu Crne Gore.

16:21

Delegacija Srbije u Generalnoj Skupštini UN
FOTO TANJUG/ TANJUG VIDEO/ bg

16:18

Odata počast Raisiju

Generalna Skupština počela je minutom čutanja u počast preminulog predsednika Irana, Ebrahima Raisija.

16:15

Redosled govornika

Nakon uvodne reči Nemačke, u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija obraća se predsednik Aleksandar Vučić.

Odmah nakon toga reč imaju Kina, Namibija, Azerbejdžan, Tajland, Iran, Rusija, Brazil, Vijetnam, Gana, Panama, Peru, Grčka, Crna Gora, Kongo i Sijera Leone.

16:12

Četiri zemlje povukle koosponzorstvo

Malavi, Vanuatu, Barbuda i Antigva povukle su koosponzorstvo rezoluciji o Srebrenici.

Ustupljena fotografija

16:11

Pratite uživo sednicu UN

15:33

Srpska zastava u UN: Delegacija Srbije na balkonu u dvorani
B92.net

15:26

Đurić poručio: Pokazaćemo da smo država koja hoće i ima snage da brani sebe

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić poručio je na društvenoj mreži Iks, da će danas za Srbiju biti težak i tužan dan, ali istovremeno i veliki dan ponosa uzevši u obzir sve što se sprema u Generalnoj skupštini UN povodom rezolucije o Srebrenici.

"Danas će za Srbiju biti težak i tužan dan zato što će rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN sakupiti prostu većinu glasova onih zemalja koje glasaju. Iako većina čovečanstva, pa ni većina država sveta za rezoluciju verovatno neće glasati. Istovremeno, danas će za Srbiju biti i veliki dan ponosa, zato što ćemo danas pokazati da jesmo država, država koja hoće i ima snage da brani sebe, država koja hoće da se pita o sopstvenim interesima i da nezavisno i slobodno donosi svoje odluke," naveo je Đurić na društvenoj mreži Iks.

15:02

Vučić ušao u dvoranu UN: Uskoro rasprava o rezoluciji o Srebrenici

14:45

Oglasio se Vučić pred debatu o rezoluciji o Srebrenici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, objavio na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav" fotografiju zastave Srbije uz moćnu poruku.

14:33

13:50

Brnabić razgovarala sa Stevandićem: Srpski narod će se držati zajedno, borba se nastavlja FOTO
Printscreen/anabrnabic
Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa predsednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nenadom Stevandićem.

12:58

"Srbija će se, u odbrani svoje slobode i obraza, boriti do poslednjeg trenutka"

12:00

Tačno u podne: Zvonila crkvena zvona širom Srbije u znak podrške srpskom narodu

10:42

Rezolucija o Srebrenici: Nemački nož je zariven u leđa Srbije, treći put

Podeli:

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

23 h

Podeli: