Društvo 0

15.06.2024.

20:41

Skoro sve je uništeno kod Jagodine: Šta će sada biti sa voćem i povrćem?

Od nevremena svakodnevno strepe poljoprivrednici.

Izvor: Novosti/M. Spasenov

Skoro sve je uništeno kod Jagodine: Šta će sada biti sa voćem i povrćem?
agrofruti/Shutterstock

Podeli:

Iz dana u dan olujni vetrovi praćeni gradom i velikim količinama padavina koji se sele iz jednog u drugi kraj Srbije, sakate useve, voćnjake i povrtnjake.

Suv grad i nevreme u jagodinskoj opštini najviše su zahvatili područje opštine od Glogovca, Ribara, do Vinorače, a od ratarskih kultura najviše je stradao kukuruz koji je u takvoj vegetativnoj fazi da se više ne može oporaviti.

U zavisnosti od područja i koliko ga je grad "zakačio", šteta je na kukuruzu od 30 do 70 odsto. Stradao je i suncokret, dok je šteta na pšenici daleko manja, saznaju Novosti u Poljoprivrednoj stručnoj službi (PSSS) Jagodina.

Od voćarskih kultura, ističe savetodavac Igor Andrejić, ima oštećenja kako na plodovima, tako i na lisnoj masi i mlađarima generalno. Najviše je stradalo krupnije voće - breskva koja još nije obrana, te jabuka, kruška, dunja...

Poljoprivrednici su tek počeli da se javljaju PSSS i da prijavljuju štetu koju je načinio suvi grad koji je trajao nekoliko minuta. Inače, Štab za vanredne situacije opštine Jagodina brzo je reagovao izlaskom na teren i već je počela procena oštećenja na svim poljoprivrednim kulturama.

Teško nevreme u četvrtak, oko 18 časova pogodilo je Rudničko-takovski kraj - grad veličine oraha i lešnika, zavisno od mesta do mesta. Petnaestominutni grad zasipao je i centar ovog kraja, Gornji Milanovac. Pre njega, stradala je poljoprivreda u takozvanim Gornjim selima, od Ravne gore naniže, naročito malinarska i ostala voćarska, koja su uvek prva na udaru svakog ovakvog nevremena.

Zasad, štete na usevima, voćnjacima... nije moguće proceniti, uprkos tome što su se mobilni telefoni u ovom kraju "usijali". Te štete, utvrdiće nadležna komisija i milanovački Štab za krizne situacije.

Pročitajte još:

Srbiju pogodio tornado VIDEO

Sve je uništeno za samo par minuta: Jako olujno nevreme pogodilo ovaj deo Srbije FOTO

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Ada Ciganlija dobija hotel sa četiri zvezdice

Na Adi Ciganliji, između Savske magistrale, Obrenovačkog puta i kompleksa MUP-a, planira se gradnja poslovnog kompleksa kapaciteta 152.000 m2 u okviru kojeg će se nalaziti i hotel sa četiri zvezdice sa 120 soba.

22:54

16.7.2024.

1 d

Podeli: