Politika 0

23.05.2024.

12:00

Tačno u podne: Zvonila crkvena zvona širom Srbije u znak podrške srpskom narodu

Po blagoslovu patrijarha Porfirija u podne, u znak podrške srpskom narodu, zvone zvona na svim crkvama Srpske pravoslavne crkve.

Izvor: Tanjug

Tačno u podne: Zvonila crkvena zvona širom Srbije u znak podrške srpskom narodu
Shutterstock/Mihail Verbal

Podeli:

Zvona na pravoslavnim hramovima u Srbiji zvone za spasenje srpske države i naroda.

Protejerej-stavrofor Velibor Džomić izjavio je danas da je molebanom koji je patrijarh Porfirije služio u Hramu Svetog Save pred odlazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Njujork, poslata poruka mira, ljubavi, blagoslova i prizivanja Božijeg blagoslova za svako dobro delo.

On je za Tanjug istakao da je molitva razgovor čoveka sa Bogom i da ona nikada nije poruka mržnje i nemira.

"Njegova Svetost je služio molitveni čin koji je redovan, samo je problem što mnogi ne znaju da postoji molitva u crkvi za svako dobro delo, molitva za putnika na putu. Taj dogadjaj treba posmatrati samo u tom kontekstu, to je molitveni čin poput svakog drugog u crkvi", naveo je on.

Dodaje ovo nije jedini molitveni čin koji se praktikuje ovih dana, jer su se danas u 12 časova u pravoslavnim hramovima oglasila sva zvona koja, kako je naveo, imaju posebnu simoboliku u hrišćanstvu i u srpskom narodu - da taj zvuk odagna svaku zlu silu, mržnju iz ljudskih srca i da podseti čitav narod da se svi zajedno pomole Bogu.

Džomić napominje da taj čin ne treba posmatrati izolovano niti kao deo bilo kakve kampanje,već da njemu treba dati crkveni i molitveni smisao.

"Razumem da se danas, pored svih ostalih životnih tema nalazimo i u izbornim aktivnostima, ali to ne treba posmatrati tako. To je čin koji je dostojan poštovanja, a onaj koji se Bogu moli taj ne bi trebalo nikome da zbog toga smeta. Zato mi je jako žao što pojedini mediji koriste i tu situaciju da se obrušavaju i na SPC, na Njegovu Svetost, sopstvenu zemlju, narod u jednom vrlo problemtičnom trenutku", izjavio je on.

Džomić je rekao i da zvona zvone u raznim prilikama i neprilikama, najčešće na radost, objavljujući bogosluženje, kršenja, venčanja, jutarnje bogosluženje, večernje bogosluženje, ali i u ovako važnim prilikama.

"Mnogo puta do sada su zvonila zvona i daće Bog da će zvoniti zvona na radost i na dobro, a da što manje budu na tugu i žalost", poručio je on.

Odgovarajući na pitanje da li je molitva kakva je bila u Hramu Svetog Save može da bude uobičajena ili bi bilo uobičajeno da je patrijarh izgovorio molitvu ali ne u prisustvu predsednika i kamera, Džomić je istakao da je Srbija jedna od država koja u svom ustavu pominje Boga kroz himnu "Bože pravde", zbog čega smatra apsurdnim da se u jednoj zemlji koja ima tako dugu hrišćansku tradiciju danas o tome raspravlja na način kako se čuje i vidi iz pojedinih medija i izjava pojedinih ljudi.

"Svako ima pravo na svoje mišljenje i slobodu izražavanja, ali ono što je jako važno je da odnos crkve i države može da bude različit. Vidimo kakav je odnos u Ukrajini, Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske pratrijaršije se nalazi u vremenu gonjenja, tamničenja, prebijanja. U modernim držvama se uglavnom poštuje princip odvojenosti crkve od držva, i države od crkve, ali ta odvojenost podrzumeva i vidove saradnje", objasnio je on.

Džomić kaže da SPC ne može da bude protiv sopstvene države bez obzira ko voljom naroda njom upravlja, jer od ustava i izbora onih koji u tome učestvuju zavisi ko će biti na čelu državnih organa.

"SPC ima vernike u različitim opcijama, najviše onih koji ne pripadaju ni jednoj političkoj stranci, ali ono što jeste važno je da institucije crkve i institucije države u svakoj prilici i neprilici saradjuju radi opšteg dobra, univerzalnih vrednosti i onoga što jeste naše istorijsko, duhovno i kulturno nasledje", naveo je on.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: