Dinkić: Vodićemo tri sektora

Lider URS Mlađan Dinkić kaže da će URS u novoj vladi voditi tri sektora - evropske integracije, finansije i privredu i regionalni razvoj i lokalnu samoupravu.

Info

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 07.07.2012.

13:56

Default images

Dinkić je na sednici Uprave URS gde bi trebalo da dobiju saglasnost za ulazak u novu vladu od članova tog tela, rekao da očekuje da vlada treba da bude formirana najkasnije do 25. jula i da će ona biti mala, odnosno da će je činiti najverovatnije 17 članova i 15 resora.

"Od toga, tri sektora dobiće Ujedinjeni regioni Srbije" rekao je Dinkić.

Koalicioni sporazum biće potpisan u utorak a neke od njegovih najvažnijih stavki su balansirana spoljna politika, nast pregov sa prištinom fiskalna konsolidacija, borba protiv korupcije, reforma pravosuđa i državne uprave, departizacija kao i sloboda medija. Budući član Vlade obećava da neće biti zamrzavanja plata i penzija.

"Moram da kažem imam lično strašan motiv da pokažem da jesam itekako timski igrač, da mogu da pomognem da stvari iz ove katastrofe, posebno ekonomije postanu bolje," rekao je Dinkić.

On je dodao da na početku nije razmišljao da pristane na saradnju sa SNS, ali da ga je na razmišljanje o takvoj saradnji uputila i misao Borisa Tadića, koji je rekao da nikada ne bi saradjivao sa SPS da se u politici vodio emocijama a ne razumom.

"I mene je to ponukalo na razmišljanje o saradnji sa naprednjacima", kazao je Dinkić.

Dinkić kaže da ga je predsednik SPS Ivica Dačić prvi put zvao dva dana nakon drugog kruga predsedničkih izbora i indirektno mu ponudio mogućnost da učestvuje u vladi, sa koalicijom oko socijalista i naprednajcima.

Dinkić je na sednici Uprave URS rekao da je tu ponudu u tom trenutku automatski odbio i da su Ujedinjeni regioni bili spremni da idu u opoziciju. Dinkić je rekao da se sa predstvnicima SNS-a prvi put sastao pre tri nedelje za razliku od demokrata i mnogih drugih, koji su se sa njim proteklih godina često vidjali.

Lider URS je rekao i da je Tadić pokušao da rasturi URS i da su njegovi izaslanici lobirali poslanike, a čak u buduće gradonačelnike URS-a da se okrenu i predju u redove demokrata.

"Mi smo sve to gledali bez reakcije i borili se za što bolji rezultat da bi čak na kraju tražili da URS udje u vladu, ali bez predsednika", rekao je Dinkić.

On je dodao da se već par dana posle izbora pokazalo da je Maja Gojković sa svoja dva poslanika otišla i sama se ponudila Tadiću, zbog čega je, kako je podsetio i sključena iz URS.

"Sad može da bude zajedni sa Tadićem do mile volje" zaključeo je Dinkić.

Kada su u pitanju evropske integracije, Dinkić je rekao da je nakon posete Briselu upoznat sa razočaranošću evropskih partnera i ozbiljnim zamerkama na rad Tadića i ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića .

Većina tih zamerki tiče se politike prema Kosovu, kazao je Dinkić dodajući da će nova vlada morati da sprovede sve što je Tadić obećao u dijalogu.

Dinkić kritikuje reformu pravosuđa

Dinkić je oštro kritikovao reformu pravosudja koju je sprovela prethodna Vlada Srbije, što je Brisel ocenio kao najgore uradjenu stvar.

"Brisel ocenjuje da je ta reforma najgora stvar koja je uradjena za mandata prošle vlade i da tu moraju mnoge stvari da se poprave", rekao je Dinkić na sednici Uprave URS, koja se saglasila da ta stranka učestvuje u budućoj vladi.

Dinkić je rekao da je nakon posete Briselu saznao da nam EU, izmedju ostalog, veoma zamera način na koji je izvedena reforma pravosudja i u jednom trenutku čak pogrdnim imenom nazvao posledice koje je taj proces naneo državi i pri tom se odmah izvinio i dobio aplauz članova Uprave.

"Kako je moguće da u nekom procesu tužilac ima zakonsku mogućnost da se ne pojavljuje. Tužilac koji je tužio nekoga za korupciju ne dodje na sudjenje samo zato što državni sekretar ministarstva pravde i taj čovek imaju kumovske odnose ili prijateljske odnose", rekao je Dinkić.
Dinkić je naglasio da sudovi u budućnosti moraju da budu nezavisni i nepristrasni prema svima i da će se URS, iako neće voditi taj sektor, za to zalagati u novoj vladi. Uprava Ujedinjenih regiona Srbije (URS) danas je jednoglasno usvojila predlog Predsedništva URS-a da se Mlađanu Dinkiću da saglasnost za nastavak pregovora o formiranju nove vlade koju će činiti koalicije oko SNS, SPS-PUPS-JS i URS.

Uprava URS-a, kako se navodi u saopštenju, ovlastila je predsednika Dinkića da u ime URS-a potpiše koalicioni sporazum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

173 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: