Nikolić: Prvo bih razgovarao sa DSS

Beograd -- Lider SNS Tomislav Nikolić izjavio je da bi, ukoliko SNS dobije najviše glasova na izborima, najpre razgovarao sa liderom DSS Vojislavom Koštunicom.

On je dodao da priželjkuje i predsedničke izbore na kojima želi da pobedi Borisa Tadića.

"Otvorili bismo iskren i otvoren dijalog kakvu Srbiju želimo i možemo li zajedno da je menjamo u narednim godinama. Verujem da bismo, uprkos svim političkim razlikama, postigli dogovor da skinemo sadašnju vlast koja uništava Srbiju", rekao je Nikolić u intervjuu "Novostima".

Upitan kako planira da prevaziđe razlike sa D S S-om u vezi s pitanjem EU, Nikolić je odgovorio da je SNS otvoren da ukrsti argumente o tom strateškom državnom pitanju i da SNS prihvata politiku vojne neutralnosti.

"Smatramo da je za građane Srbije najbolje da država postane punopravni član EU, uz saradnju sa Rusijom, Kinom, Japanom i ostalim zemljama".

Nikolić je istakao da ne mogu stranci odlučivati sa kim će SNS da formira vlast, jer o tome odlučuju građani Srbije.

Jedini razuman potez u teškoj poziciji koju imamo prema Kosovu je da okupimo sve političke snage, intelektualnu elitu, lidere Srba sa KiM i da formulišemo minimum zajedničke politike oko koje ćemo svi da se saglasimo. Bez jedinstva o tom važnom nacionalnom pitanju, ne možemo postići rezultat".

"Ne isključujem ni varijantu da budemo prinuđeni da ponovimo izbore. Ali, mnogo je realnije da SNS formira vladu posle Đurđevdana", rekao je Nikolić i dodao da će pobeda SNS biti takva da ne sumnja da će biti i stranaka iz vlasti koje će želeti da joj se pridruže.

Nikolić je kazao da je apsolutno nerealno da SNS bude u savezu sa LDP-om i da čak i ne razmišlja o toj kombinaciji.