Šta čeka novu Vladu Srbije?

Budući kabinet u Nemanjinoj 11 moraće na početku mandata da donosi i neke nepopularne mere ako želi da poboljša ekonomsku situaciju u zemlji.

Izvor: B92

Utorak, 15.05.2012.

16:14

Default images

Novi sastav, stari problemi. Vlada koja bude odlučivala u sali u Nemanjinoj 11 moraće da uradi krupne rezove i to već u prvim mesecima mandata.

Reforma javnog sektora, smanjenje javne potrošnje, ali i nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom i moguće zamrzavanje plata i penzija neki su od poslova koje čekaju budući kabinet u Nemanjinoj 11.

“Prva stvar koju vlada treba da uradi jeste donošenje dugoročne strategije unapređenja konkurentnosti koja treba da predstavlja okvir u kojem će se dalje sve razvijati u sledećih pet ili deset godina u Srbiji. To nama dramatično nedostaje i zbog toga naše kratkorocčne mere nikada ne daju dobar rezultat jer ne znamo u kom pravcu u stvari idemo”, kaže Nebojša Savić sa Fakulteta za ekonomiju finansije i administraciju.

Radojka Nikolić iz Biznis magazina smatra da je najurgentnije smanjenje nezaposlenosti.

“Sa ovakvo viskom stopom nezaposlenosti koju mi imamo, gde je svaki četvrti radno sposoban nezaposlen, ne može ništa da se uradi. To znači da privreda stoji, da građani nemaju prihoda, to znači dalji pad potrošačke moći. To na kraju krajeva znači slaba domaća valuta jer investicije dolaze spolja, ali investicije dolaze i iznutra”, ocenjuje ona.

Kako smanjiti zaduženost? Spoljni dug Srbije, koji je premašio 24 milijade evra, mora biti umanjen ukoliko se žele privući nove investicije iz inostranstva.

“Problemi će biti, pre svega, na relaciji potrošnja- štednja, što je da, kažemo, neka evropska tendencija i sa druga strane da vidimo kako će se predizborna obećanja koja su olako davana biti pretočena ili neće biti pretočena u realnost i ko će od kojih političkih stranaka koju tezu zastupati”, zaključuje Savić.

Građane bi ipak najviše moglo da pogodi zamrzavanje njihovih plata i penzija. Takva mera imala bi dalekosežnije posledice.

“Kada zamrznete plate, smanjuje se potrošnja, a kada se to desi automatski se smanjuje i standard stanovništa ali se smanjuju i privredni tokovi. Manje se robe prodaje. Ako se manje robe prodaje manje se i proizvodi i to je jedan začarani krug iz kojeg ne možete da izađete”, kaže Nikolićeva.

A da bi ponovo dobila zeleno svetlo MMF-a za novi aranžman, preporuka je da država smanji poreze na dobit i dohodak a poveća PDV, carine i akcize.

Osim toga, MMF predlaže i podizanje starosne granice za odlazak u penziju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: