Jedinstvena Srbija

osnovana: 15.2.2004.
predsednik: Dragan Marković Palma
boja: crvena
broj poslanika: 3
status: vlast

zvanična stranica: www.jedinstvenasrbija.org.rs

Stranka Jedinstvena Srbija je osnovana 15. februara 2004. godine, na Sretenje u Jagodini. Osnivao ju je Dragan Marković Palma, koji je već bio aktivan u političkom životu Srbije kao funkcioner Stranke srpskog jedinstva.

Palma se u politički život uključio još 1993. godine kada sa Željkom Ražnatovićem "Arkanom“ i Borislavom Pelevićem osnovao SSJ. U toj stranci Marković je ostao do 2003. godine, a zatim pravi svoju Jedinstvenu Srbiju.

Na parlamentarnim izborima 2007. godine, Jedinstvena Srbija bila je deo koalicije sa Demokratskom strankom Srbije i Novom Srbijom. Koalicija je ukupno osvojila 47 mandata, a Jedinstvenoj Srbije su pripala dva poslanička mesta.

Marković, gradonačelnik Jagodine čija stranka ima značajan uticaj u pomoravlju, odlučuje da za izbore 2008. godine promeni koalicione partnere i sa desnice prelazi na levicu jer se priključuje koaliciji SPS-a i PUPS-a.

Na izborima 11. maja 2008. godine koalicija SPS - PUPS - JS dobija 20 poslaničkih mandata i postaje ključna za formiranje vlade u kojoj okosnicu čini Demokratska stranka. Na osnovu koalicionog sporazuma Jedinstvenoj Srbiji su pripala 3 mandata, Dragan Marković Palma je kao poslanik ušao u skupštinu, ali ne i u vladu.

Za izbore 2012. godine Marković Palma neće menajti koalicionog partnera tako da će opet izaći na izbornoj listi sa SPS-om i PUPS-om.