Šta se sme, a šta ne tokom predizborne tišine

U Srbiji je od ponoći na snazi predizborna tišina koja traje do zatvaranja biračkih mesta u nedelju u 20 sati, ali stručnjaci kažu da nije sasvim jasno šta sve zapravo predstavlja kršenje izborne tišine.

Info

Izvor: B92

Petak, 18.05.2012.

16:14

Default images

Još nešto više od 50 sati ostalo je do odluke građana Srbije o budućem šefu države. Osim u drugom krugu predsedničkih izbora, birači u Vojvodini u nedelju glasaju i u drugom krugu izbora za odbornike pokrajinskog parlamenta, dok se na nekoliko biračkih mesa u Srbiji, poput Beograda, glasa i na ponovljenim izborima za sastav lokalnih parlamenata.

Za vreme izborne tišine u Srbiji nije jasno definisano šta se sme, a šta ne. Zakon zabranjuje bilo kakvu izbornu propagandu u sredstvima javnog informisanja, održavanje javnih skupova i zabranu iznošenja rezultata na izborima. Zakon jasno definise kazne za medije koji bi emitovali neki reklamni spot, ali ne predviđa šta se događa ukoliko to isto neko čini na internetu, ocenjuju u CeSID-u.

"Ako je zakonopisac predvideo da postoji neki institut predizborne tišine da bi gradđani na miru odlučili koga da glasaju, onda i pozivanje tokom izbornog dana i slanje SMS poruka i eventualno kampanja od vrata do vrata može da se tretira kao određeni vid kršenja predizborne tišine", kaže Bojan Klačar iz CeSID-a.

U CeSID-u navode da ovako definisana predizborna tišina predstravlja jedan prevaziđeni institut.

"Brojne od ovih odredbi koje je zakon definisao su šture, sadrže dosta rupa i uključuju brojne probleme i za medije i za učesnike izbora. Tu, pre svega, mislimo na dužinu trajanja - to je 48 sati. Čak i u regionu, osim Crne Gore, traje mnogo kraće - 24 sata,dok je u Evropi to odavno standard. Drugi je problem što se od momenta pisanja zakona do sada što šta promenilo", objasnio je Klačar.

Za vreme tišine na biračkom mestu i na 50 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola podnosilaca izbornih lista i drugog propagandnog materijala.

Pravo glasa na izborima 20. maja ima ukupno 6.770.013 birača, a oni svoje pravo mogu da iskoriste na 8.390 biračkih mesta u zemlji i inostranstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: