Kako ćemo glasati

Građani Srbije u nedelju biraće 250 poslanika za sastav novog republičkog parlamenta, 120 poslanika Skupstine Vojvodine i odbornike u 24 skupštine gradova i 150 skupština opština. Na parlamentarnim izborima učestvuju 22 izborne lista, od kojih je 10 manjinskih, sa ukupno 3.137 kandidata za 250 poslanika. Konačni rezultati izbora moraju da budu objavljeni do 15. maja u ponoć, od kada počinje da teče rok za konstutisanje republičkog, pokrajinskog i lokalnih parlamenata.

Izvor: B92

Petak, 09.05.2008.

15:20

Default images

Skupština Srbije konstituisana je potvrđivanjem najmanje dve trećine mandata i to do polovine juna, a u naredna tri meseca treba da izabere novu republičku vladu.

Ovo su osmi parlamentarni izbori u Srbiji od uvođenja višestranačkog političkog sistema, a predstavnike u Skupštini Srbije imaće stranke i koalicije koje osvoje najmanje pet odsto glasova, od ukupnog broja izašlih birača.

Cenzus ne važi za stranke nacionalnih manjina koje će imati predstavnike u parlamentu, ukoliko osvoje dovoljan broj glasova. Prema procenama, za jedno poslaničko mesto, uz odziv od oko 50 odsto, strankama nacionalnih manjina potrebno je da osvoje oko 15.000 glasova.

Na pokrajinskim izborima u Vojvodini učestvuje 10 izbornih lista, a izbori se održavaju po kombinovanom izbornom sistemu, tako da će sa izbornih lista po proporcionalnom sistemu biti izabrano 60 poslanika.

Prema Statutu Vojvodine, svaka opština mora da ima najmanje jednog predstavnika u parlamentu, tako da će još 60 poslanika biti izabrano po dvokružnom većinskom izbornom sistemu, sa dva kandidata u drugom izbornom krugu, 25. maja.

Parlamentarni i lokalni izbori biće održani u 26 opština na Kosovu. Tamo učestuje ukupno 108 izbornih lista, dok će raseljeni sa Kosova glasati i u centralnoj Srbiji, na posebnim biračkim mestima. Pravo glasa na nedeljnim izborima ima 6.749.688 birača koji će svoje pravo moći da ostvare na 8.682 biračka mesta plus još 157 posebnih biračkih mesta na kojima će svoje pravo glasa moći da iskoriste interno raseljeni sa Kosova.

Za parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore u inostranstvu će, prema odluci RIK-a, biti otvoreno 75 biračkih mesta u 40 zemalja sveta, a pravo glasa ima 51.211 birača upisanih u posebnu evidenciju.

RIK je utvrdio da pravo glasa u 27 kazneno-popravnih zavoda u Srbiji ima 8.437 birača. Na posebnoj evidenciji je upisano i 7.552 vojnika sa pravom glasa. Biračka mesta biće otvorena u 7, a zatvaraju se u 20 časova. U toku tog vremena biračko mesto mora biti neprekidno otvoreno. Svaki birač glasa lično, tajno i samo jedanput, na overenim glasačkim listićima.

Kada dođe na biračko mesto, birač saopštava biračkom odboru ime i predaje obaveštenje o glasanju, a ličnom kartom ili drugom ispravom dokazuje identitet. Birač ne može da glasa bez podnošenja dokaza o svom identitetu.

Kada mu se utvrdi identitet, birač potpisuje birački spisak i preuzima glasački listić. Potom se birač obeležava specijalnim sprejom na kažiprstu desne ruke, kao znak da je već glasao.

Birač može da glasa samo za jednu izbornu listu sa glasačkog listića. Glasa se zaokruživaenjem rednog broja ispred naziva izborne liste za koju se glasa.

Biračima koji su se zatekli na biračkom mestu u trenutku njegovog zatvaranja biće omogućeno da glasaju, propisano je Zakonom o izboru narodnih poslanika.

Pripadnici policije na dužnosti mogu da uđu na biračko mesto samo ako su na biračkom mestu narušeni red i mir, na poziv predsednika biračkog odbora.

Zbirne izborne lista, s nazivima izbornih lista i imenima svih kandidata, moraju za vreme glasanja biti vidno istaknute na biračkom mestu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: