Haradinaj: Dijalog besmislen o 2013, vredi samo ako priznaju Kosovo

Narod na Kosovu očekuje da Srbija, na kraju dijaloga Beograda i Prištine, prizna nezavisnost Kosova, kaže u ekskluzivnom intervjuu za DW premijer Kosova Ramuš Haradinaj. „Za nas dijalog samo uz to ima smisla“, dodao je.

Dojče vele
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Haradinaj je u intervjuu vođenom na srpskom jeziku rekao da je dijalog imao napretke do Briselskog sporazuma 2013. godine.

„Nadalje dijalog nije imao pravu suštinu. Zabrinuti smo, jer to ne treba da bude dijalog radi dijaloga, već dijalog za progres u našem društvu, u obe zemlje. Trudio sam se da kao Vlada spremimo platformu za buduću etapu dijaloga i ona će biti predložena našoj Skupštini gde će svi imati mogućnost da doprinesu.“

Upitan da li će konačno biti formirana Zajednica srpskih opština, Haradinaj je odgovorio:

„Mi smo odavno bili spremni da to učinimo na osnovu Ustava Kosova. Dogovor u Briselu nije poštovao Ustav i Ustavni sud Kosova je tvrdio da taj dogovor nije u duhu Ustava.“ Dodao je da je formiranje asocijacije i dalje moguće prema kosovskom Ustavu koji takvu asocijaciju međutim vidi kao „koordinaciono, ali ne kao izvršno telo“.

Na pitanje da li je moguća podela Kosova koju otvoreno predlažu i neki političari iz Srbije, kosovski premijer je odvratio:

„Igra sa granicama je opasna na Balkanu, ko god da se njima igra. Ne verujem da su to ozbiljne priče i ne bih hteo da o tome ikada pričam pošto znamo šta će slediti ako se time igramo“, rekao je on i dodao: „Slediće tragedije kojih se još uvek sećamo i nije pametno da o tome pričamo. Veoma je opasno.“

Dobar odnos sa Srpskom listom

Ramuš Haradinaj je rekao da ima dobre odnose sa Srpskom listom i da smatra da Vlada dobro radi. Na pitanje da li Srpska lista ima ucenjivački potencijal jer može da sruši Vladu, Haradinaj je odgovorio da uz tanku većinu od 61 poslanika svaka stranka u Vladi može da je sruši, ali da ne očekuje da će se to desiti.

„Svi smo svesni situacije i stanja na Kosovu kao i onoga što građani očekuju od nas, bilo Albanci kao većina ili druge zajednice. I Srbima je bitno da se popravlja život, red, mir, bezbednost za sve. Imamo taj cilj i radimo bez ikakvih smetnji“, naveo je on.

Na pitanje da li će tražiti podršku opozicije za formiranje vojske Kosova, za šta se ranije glasno zalagao, Haradinaj je rekao da su neka pitanja „nacionalna, a ne samo pitanja vladajuće koalicije“.

„Što se tiče pitanja vojske, imamo različite stavove, ali ipak smo tu da razgovaramo i vidimo kakvo je moguće rešenje. Inače, Kosovo ima vojsku, ali sada se radi o imenu našu vojske – za sada se zove Kosovske bezbednosne snage, a sutra bi mogla da se zove Armija Kosova.“

Strah od poternice?

Na pitanje da li će kao premijer imati probleme da putuje zbog poternice iz Srbije, Haradinaj je rekao: „Ja uvek putujem slobodno, čak i kad imam smetnje. Deo sam slobode mog naroda, doprineo sam slobodi i osećam se slobodno. Ako bilo ko ima drugačije mišljenje o tome ne brinem previše pošto znam ko sam i odakle sam.“

Novinari DW su pitali Haradinaja i za njegove procese u Haškom tribunalu gde je dvaput oslobođen, ali uz odustajanje brojnih svedoka. On je ukazao na stav glavnog tužioca Serža Bramerca o tome: „Čitajte stav Bramerca i nemam više komentara na to.“

Upitan da li će na Kosovu neko konačno odgovarati za zločine nad Srbima, Romima i drugim nealbancima, Haradinaj je rekao: „Za to imamo sudove i tužilaštvo, u pravnoj smo državi i svako ima svoj mandat za svoj posao.“ Dodao je: „Zakon je zakon, za sve počinioce i sve žrtve. To ćemo braniti. Ne odabiramo žrtve i počinioce već se povinujem Ustavu i zakonima.“

O Specijalnom sudu za zločine OVK koji počinje sa radom u Hagu rekao je da je u pitanju diskriminacija „jer se ne traži prava za sve žrtve, već samo za neke po nacionalnoj selekciji što nije najbolji put za pravdu“. Iako se tom sudu ranije oštro protivio, sada navodi da će Kosovo ispuniti preuzete obaveze i sarađivati sa sudom.

Haradinaj je još izrazio nadu da će demarkacija granice sa Crnom Gorom biti rešena i da će Kosovo konačno dobiti viznu liberalizaciju. „Pričam sa građanima Kosova svaki dan, radim za njih 16 sati dnevno.“

Info

"Mi smo privržene ustavne patriote"

Naš zadatak kao manjine ovde je da pomognemo Srbiji na putu ka EU i na poboljšanju odnosa ove dve zemlje. Jer to je i za nas dobro - kaže u razgovoru za DW Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj.

intervju petak 10.08. 22:52 Komentara: 0

Kako da lokalni tužioci nadoknade ono što međunarodni nisu uradili?

Misije UNMIK i EULEKS sa velikim brojem tužilaca nisu uspele da reše ubistva i kidnapovanja novinara, a sada se očekuje od lokalnih tužilaca da nadoknade ono što međunarodni nisu uradili. I to samo dva tužioca, kaže Drita Hajdari, tužilac za ratne zločine kosovskog Specijalnog tužilaštva u razgovoru za Dosije o kidnapovanjim i ubijenim novinarima i medijskim radnicima.

intervju nedelja 22.07. 13:01 Komentara: 0

"Neobično je da kidnapovanja i ubistva nisu istražena"

„Specijalizovano veće (Sud za ratne zločine na Kosovu) ima specifičan mandat i nisam siguran do koje će mere gledati u slučajeve kidnapovanih i ubijenih novinara. Ove slučajeve je trebalo da istraže međunarodni tužioci i sudije koji su godinama unazad vodili vladavinu prava na Kosovu, i nemam odgovor na pitanje zašto to nije učinjeno.

intervju petak 8.06. 19:22 Komentara: 0

"Ispada da smo među nehumanijim narodima, a nije tako"

Srbija se na listi World Giving Index (Svetski indeks davanja) koju kreira Charities Aid Foundation, nalazi na vrlo nezahvalnoj poziciji. Šta pokreće kompanije da daju svoj novac za CSR aktivnosti? Pažnja javnosti? Altruizam? Obaveza? Generalno, CSR je jedan od segmenata održivog poslovanja kod kompanija, pored zaštite životne sredine i brige o zaposlenima, pa stoga ovo može da se posmatra na različite načine.

intervju ponedeljak 19.03. 15:09 Komentara: 2
strana 1 od 103 idi na stranu