Da li će nova odluka SAD o imigraciji uticati na eSports?

Mnogi su se ovih dana samo osvrnuli preko ramena na vest da Sjedinjene Američke Države zabranjuju ulazak u državu svim građanima sedam većinski muslimanskih zemalja i odmahnuli rukom. Nekima su se kasnije u glavi javile implikacije kako bi to moglo da utiče na neke stvari u njihovom životu, a mnogima koji prate eSports se u glavi javila implikacija kako bi ova zabrana mogla da utiče na njihove omiljene timove i igrače.

eSports

Izvor: Klanrur

Ponedeljak, 30.01.2017.

18:10

Da li će nova odluka SAD o imigraciji uticati na eSports?
Foto: Valve

Za sada, državljani Sirije, Irana, Iraka, Jemena, Somalije, Libije i Sudana ne mogu da uđu u SAD sledećih 90 dana. Ovo kao posledicu nosi i to da državljani drugih država, koji se nisu odrekli svog dvojnog državljanstva države u kojoj su rođeni, ne mogu da putuju u SAD tokom tog perioda.

A baš to je slučaj sa relativno velikim brojem profesionalnih eSportista, da su naturalizovani građani jedne države, a da se nisu odrekli svojih matičnih država.
Phenom bez problema do prvog mesta na Dreamhacku u srcu SAD Foto: Dreamhack
Street Fighter V igrač Arman “Phenom” Hanjani iako nastupa i putuje kao Norvežanin, ima državljanstvo Irana i automatski dolazi u rizik da bude sprečen da učestvuje u Capcom Pro Tour sezoni koja se odvija. Ramin “Mr.R” Delshad, takođe iz Irana, a pod ugovorom sa organizacijom Elevate koja je pokrenula proces njegovog migriranja u SAD će očigledno biti sprečen i u dobijanju američkih papira i u nastupanju na turnirima u Super Smash Bros. for Wii.

Igrač Vainglorija Hamza “IraqiZorro” je kanadski državljanin, ali se nije odrekao iračkog državljanstva, i sprečen je da putuje u SAD na pripreme sa ostatkom tima u timskoj kući.

U timskim eSportovima, najviše je pogođena Dota jer League of Legends nema državljane pomenutih država u svojim top timovima, a ni u top 5 CS:GO timova(po GosuGamersu) nema onih na koje bi ova zabrana uticala.

U Doti broj pogođenih igrača nije mali, ali neki od njih su se ili već odrekli starih država ili su “promašili” granice tih država “za malo”. Naime, čitav region je pun Dota talenata koji su počeli da igraju Dotu u internacionalnim timovima, a države sa najvećim brojem pro igrača su Irak, Sirija, Jordan i Liban. Jordan i Liban su srećom izuzeti sa liste ali su obe države bile razmatrane za zabranu.
Kuroky u sredini, u tadašnjoj najelitnijoj neproslavljenoj postavci Team Secret-a, koju su èinili Estonac, Danac, Šveðanin, Uzbekistanac iz Kanade i Iranac iz Nemaèke. Foto: Team Secret
Verovatno najveća imena koja bi bila pogođena ovom zabranom su Kuro Salehi Takhasomi “Kuroky” i Aliwi “W33” Omar. Oba igrača nastupaju za tier 1 Dota2 timove koji su tokom prošle godine bili na nastupima u SAD, tj još gore, W33 je jedan od najbitnijih igrača ekipe Digital Chaos, koja je tokom prošle godine bila najbolja ili druga najbolja Dota 2 ekipa sa područja Amerike.
Trenutna postava amerièke ekipe Evil Geniuses gde 4/5 igraèa nije roðeno u USA niti ima državljanstvo, a jedini sa državljanstvom je Saahil “Universe” Arora koji je sa indijskim poreklom. Foto: Evil Geniuses
Ovi igrači su već više puta boravili na američkom tlu i učestvovali u najprestižnijem i najbogatijem eSports takmičenju na planeti, The International, ali ako se ova zabrana produži biće suočeni sa ogromnim problemom. Uigravanje ekipe nije lako, a još je teže kada se u obzir uzme kvalitet ovih individualaca.

Gejming i terorizam nemaju ništa zajedničko i besmisleno je čak pomisliti da neselktivna politička odluka može da utiče na nešto što je primarno zabava i uživanje kao što je gejming, a bilo bi zaista ružno kada bi se tako nešto zaista i desilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: