Wifo očekuje da potrošnja bude manja za 8 milijardi

Ekonomski institut "Wifo" smatra da će zbog ograničenja slobode kretanja i obustavljanja rada trgovina biti značajno smanjena privatna potrošnja u Austriji.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.03.2020.

09:30

Wifo očekuje da potrošnja bude manja za 8 milijardi
Foto: Depositphotos, shirotie

Usled krize zbog korona virusa potrošnja domaćinstava spašće za 5,5 milijardi evra, a kod stranih gostiju za 2,9 milijardi evra, proračun je ekonomiste Jirgena Birbaumer-Polija.

Njegova procena pretpostavlja scenario šestonedeljnog zatvaranja radnji, odnosno do kraja aprila, kao i delimičnog otvaranja radnji u maju, odnosno delimičnog povratka u "normalu" od juna.

"Tačna ekonomska procena mera trenutno je samo teško moguća", objasnio je on, dodajući da je činjenica da je potrošnja već u aktuelnom scenariju dostigla obim koja je najveći šok privredi u poslednjih par decenija.

U prošloj godini je nominalna privatna potrošnja u Austriji iznosila oko 206 milijardi evra, što je nešto više od polovine BDP-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: