Svet 7

30.04.2024.

21:15

Amerika se sprema za novi sukob: "Moramo obučiti ljude za rat u džungli"

Američka vojska mora da pripremi svoje vojnike za "nemilosrdne" izazove ratovanja u džungli, jer pretnje u Indo-Pacifiku nastavljaju da rastu.

Izvor: thedefensepost

Amerika se sprema za novi sukob: "Moramo obučiti ljude za rat u džungli"
EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Podeli:

Ovo je prema novom dokumentu koji je objavilo Udruženje američke vojske (AUSA), oslanjajući se na pouke iz Drugog svetskog rata.

Major Karl Rauh, student Visoke vojne škole i autor rada "Dobro došli (povratak) u džunglu", rekao je da tropsko okruženje ima specifičan uticaj na taktički i operativni nivo rata.

Prema Rauhu, od svih geografskih kopnenih okruženja na planeti, džungla je najdinamičnija; samo oni koji za to posebno treniraju imaju šansu da uspeju u njenim okvirima.

Tropska prašuma može biti okrutna, s obzirom na njeno ekstremno vreme, ograničen fizički prostor i visok rizik od bolesti.

"Uprkos tehnološkom napretku, gusto i zahtevno okruženje džungle zahteva duboko razumevanje i specijalizovanu pripremu", napisao je Rauh i dodao:

Lekcije iz prošlosti

List citira kampanju u Novoj Gvineji u Drugom svetskom ratu, u kojoj je američka 32. pešadijska divizija ušla u šumu bez odgovarajuće obučenih vojnika. Jedinica je morala da izdrži izazove okruženja, uključujući satima pešačenje u vodi do kolena da bi stigla do drugog krila.

Uprkos poteškoćama koje je tokom tog vremena predstavljalo ratovanje u džungli, general-potpukovnik Robert Ajhelberger je i dalje bio u stanju da uspešno odvede tim do njegove "prve pobede u kopnenoj borbi u ratu".

"Pored svega što su Amerikanci iskusili u svojoj istoriji, te džungle su iskoristile nedostatak regionalnog znanja i iskustva", rekao je Rauh.

"Lekcije naučene tokom kampanje za Novu Gvineju mogle bi se primeniti na buduće bitke", zaključioje on.
 

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: