Svet

Petak, 28.10.2022.

09:15

Ukrajina kreće u proizvodnju bajraktara: Kremlj zapretio

Direktor turske kompanije Bajkar koja pravi dronove bajraktar saopštio je danas da ta kompanija planira da u naredne dve godine izgradi fabriku u Ukrajini.

Izvor: Tanjug

Ukrajina kreće u proizvodnju bajraktara: Kremlj zapretio
Ilustracija: Shutterstock/hikrcn

"Naš plan napreduje. Trenutno imamo arhitektonski projekat. Faza detaljnog projektovanja je završena. I uskoro krećemo sa izgradnjom. Želimo da je završimo u roku od dve godine", rekao je Haluk Bajraktar na marginama sajma odbrane SAHA u Istanbulu.

Bespilotne letelice Bajraktar koje je Ukrajini isporučila kompanija Bajkar bile su ključne u odbrani Ukrajine od ruskih oklopnih i protivvazdušnih sistema u prvih nekoliko nedelja ruske invazije, ocenjuje Rojters.

Plan da Bajkar izgradi fabriku u Ukrajini deo je sporazuma potpisanog između Ankare i Kijeva neposredno pre ruskog napada na Ukrajinu 24. februara.

Prethodno je Rusija zapretila da će, ukoliko turska kompanija izgradi postrojenje u Ukrajini, to biti legitimni vojni cilj.

"Sama činjenica da bi se gradilo takvo postrojenje odmah pada pod kategoriju demilitarizacije, to mora da se shvati. Naravno, ovo će samo da produži patnju Ukrajinaca, ali im neće pomoći da izbegnu cilj ove specijalne vojne operacije", kazao je tada Peskov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: