Sve će platiti krajnji kupci: Ruske gasne sankcije koštaće Nemačku milijarde

Nemci bi mogli skupo da plate sankcije Rusiji, jer će gas koštati dodatnih pet milijardi evra godišnje.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 05.06.2022.

13:14

Sve će platiti krajnji kupci: Ruske gasne sankcije koštaće Nemačku milijarde
Ilustracija: Shutterstock/63ru78

Ruske sankcije protiv Gasprom Germanije i njegovih podružnica mogle bi nemačke poreske obveznike i korisnike gasa koštati dodatnih pet milijardi evra godišnje, piše nedeljnik Welt am Sonntag.

Rusija je u maju odlučila da prestane da snabdeva kompaniju Gasprom Germania, koja je bila nemačka podružnica Gasproma, nakon što je Berlin stavio firmu pod povereničko upravljanje zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Od tada je savezni energetski regulator, koji deluje kao poverenik, morao da kupuje zamenski gas na tržištu kako bi ispunio ugovore o snabdevanju s nemačkim komunalnim preduzećima i regionalnim dobavljačima.

Welt am Sonntag navodi da ministar privrede Robert Habek procenjuje da je potrebno dodatnih 10 milijuna kubičnih metara dnevno, što bi trenutno koštalo oko 3,5 milijardi evra godišnje. Daljnji troškovi proizlaze iz punjenja skladišta prirodnog gasa Rehden koje je Habek naručio u sredu, prenosi RTL.hr.

List takođe navodi da će se dodatni troškovi od listopada prebaciti na dobavljače energije i krajnje kupce.

Ministarstvo privrede odbilo je da komentariše razmere nastalih troškova, piše Welt am Sonntag, a prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: