Plata bez rada morala bi da se oporezuje

Reforma sistema socijalne zaštite koja bi uključila i uvođenje osnovnog jednakog prihoda za sve, bez uslova, zahteva i ozbiljnu analizu.

Svet

Izvor: B92

Petak, 26.05.2017.

15:35

Plata bez rada morala bi da se oporezuje
Foto: Thinkstock.com

Takođe, efikasnost prihoda u suzbijanju siromašta zahtevala bi i uvođenje novog poreza, upozorila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Osnovni prihod opet se našao u fokusu interesovanja nakon potresa na tržištu rada, koje je, između ostalog, prouzrokovala i učestala upotreba robota u proizvodnji.

Tako je Finska već pokrenula odgovarajući pilot-projekat, a italijanska opoziciona stranka Pet zvezdica najavljuje uvođenje "građanske plate" ako dođe na vlast.

U slučaju da se ukinu postojeći sistemi socijalne zaštite, a novac se preusmeri u isplatu bezuslovnog dohotka svim radno sposobnim građanima, njegov iznos biće manji od socijalnih naknada koje trenutno dobija većina njih, upozorava OECD.

"Zato bi isplata socijalno i politički relevantnog iznosa osnovnog dohotka verovatno zahtevala dodatne rashode u sektoru socijalne zaštite, a time i veće poreske prihode", poručuju iz OECD.

U OECD su zaključili da bi stope siromaštva u Finskoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji porasle dok bi u Italiji ostale nepromenjene.

U Francuskoj, i u nešto manjoj meri u Finskoj i Velikoj Britaniji domaćinstva sa srednjim dohotkom bila bi na dobitku jer trenutno ne ispunjavaju uslove za nadoknade bazirane na kvalifikovanoj nivou primanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: