E pa sad... Ipak još 10 godina

Belgija je postigla dogovor sa francuskom kompanijom Enži o produženju veka trajanja svoja dva nuklearna reaktora za 10 godina.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 10.01.2023.

14:36

E pa sad... Ipak još 10 godina
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

To je saopštio premijer Belgije Aleksander de Kro.

"Produženje veka trajanja ova dva nuklearna reaktora je ključno za našu energetsku bezbednost", izjavio je De Kro na konferenciji za novinare i dodao da se o nekim detaljima i dalje pregovara, prenosi Rojters.

Belgija ima šest nuklearnih reaktora koji proizvode polovinu električne energije u zemlji.

Od 2003. je vlada Belgije odlučila da radikalno ograniči finansiranje nuklearne energije, a prema prvobitnom planu, ova zemlja je želela da zatvori sve nuklearne elektrane do 2025. godine.

Ruski napad na Ukrajinu u februaru 2022. godine je doveo do promene stava Belgije, koja, kao i mnoge druge evropske zemlje, strahuje za svoju energetsku bezbednost.

U martu 2022. godine je Belgija odlučila da produži vek trajanja nuklearnih reaktora Doel 4 i Tihanž 3. do 2035. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

23 h

Podeli: