Aktuelno 0

29.04.2024.

9:03

Tri žene zaražene HIV-om nakon kozmetičkog tretmana

Tri žene kojima je dijagnostikovan HIV virus nakon tretmana u nelicenciranom spa centru u Novom Meksiku smatraju se prvim zabeleženim slučajevima osoba koje su virus dobile putem kozmetičke procedure, rekli su danas američki zdravstveni zvaničnici.

Izvor: Tanjug

Tri žene zaražene HIV-om nakon kozmetičkog tretmana
mikeforemniakowski/Shutterstock

Podeli:

Iako je poznato da se HIV može preneti zaraženom krvlju putem nesterilnih injekcija, izveštaj kaže da je ovo prva slučajevi verovatnih infekcija tokom kozmetičkih usluga, navodi AP. Mnogi popularni kozmetički tretmani se obavljaju iglama, kao što su botoks za izravnavanje bora i fileri za punjenje usana.

"Vampirski tretman" ili postupak upotrebe mikroiglica bogatih trombocitima uključuje vađenje krvi klijenta, separaciju njenih komponenata, a zatim korišćenje malih igala za ubrizgavanje plazme u lice kako bi se osvežila koža.

Ministarstvo zdravlja Novog Meksika je počelo da istražuje spa centar leta 2018. nakon saznanja da je žena stara 40-ak godina testirana pozitivno na HIV, iako nije imala poznate faktore rizika. Ona je prijavila da je koristila kozmetnički tretman u klinici tog proleća.

Spa centar je zatvoren jeseni 2018. nakon pokretanja istrage, a vlasnik je procesuiran zbog obavljanja medicine bez dozvole.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Aktuelno

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

13:20

23.7.2024.

1 d

Podeli: