Svet 45

28.04.2024.

9:17

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

Izvor: Beta

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!
Profimedia

Podeli:

Tajani je na Tviteru (mreži X) napisao da italijanska vlada traži razjašnjenje nacionalizacije firme "Ariston Thermo Group", specijalizovane za opremu za grejanje i proizvodnju tople vode.

Dodao je da Italija u vezi s tim sarađuje s EU i Nemačkom pošto je "Boš" ima udeo u vlasništvu te filijale italijanske firme.

Preuzimanje kontrole nad italijanskom firmom sprovedeno je po ruskom ukazu objavljenom u petak koji je potpisao predsednik Vladimir Putin.

Od početka sukoba sa Ukrajinom, Moskva je preuzela ruske filijale više zapadnih kompanija, kao što su francuski "Danon" i danski proizvođač piva "Kalrsberg", prebacujući ih, kako je rečeno, pod svoju "privremenu kontrolu".

Rusija je predstavila te mere kao odgovor na zapadne sankcije ruskim firmama.

Zapadni zvaničnici i neke od tih firmi su osudili "nacionalizaciju" svoje privatne imovine u Rusiji.

Podeli:

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

21 h

Svet

Rusi gube: Sve ide Ukrajini

Članice Evropske unije pristale su da preusmere oko tri milijarde evra zamrznute državne imovine Rusije za zajedničku kupovinu oružja za Ukrajinu.

18:55

10.5.2024.

1 d

Podeli: