Britanija u recesiji - "najveći pad koji je neka velika ekonomija ikada zabeležila"

Britanski bruto domaći proizvod potonuo je za rekordnih 20,4 posto u periodu april-jun, u vreme najoštrije primene mera zatvaranja.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 12.08.2020.

11:05

Britanija u recesiji -
Foto: EPA, SHAHZAIB AKBER

To je najveći pad koji je neka velika ekonomija ikada zabeležila, javlja Rojters.

Zvanični statistički podaci znače da je šesta najveća svetska ekonomija ušla u recesiju, jer je ovo drugi uzastopni kvartalni pad.

Jedino su u junu registrovani znaci oporavka ekonomske aktivnosti, kada je BDP porastao za 8,7 posto u odnosu na maj, saopštila je Kancelarija za nacionalnu statistiku.

"Recesiju je izazvala pandemija koronavirusa, koja je dovela do najvećeg pada kvartalnog BDP-a ikada", izjavio je Džonatan Atou iz Kancelarije za nacionalnu statistiku.

Ekonomija je, kaže, počela da se oporavlja u junu, ali je junski rast za jednu šestinu ostao ispod nivoa zabeleženog u februaru, pre izbijanja epidemije kovida 19.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: