Ko u EU ima najjeftinije, a ko najskuplje proizvode

Cijene toalet papira, putera i kečapa više su u Velikoj Britaniji u odnosu na neke njihove najbliže komšije u Evropskoj uniji, pokazuje istraživanje BBC-a.

Svet

Izvor: B92

Subota, 10.06.2023.

11:47

Ko u EU ima najjeftinije, a ko najskuplje proizvode
Ilustracija: Depositphotos/ginasanders

S druge strane, pelene i zaleđena pica su najjeftinije u ovoj zemlji.

Novinari BBC-ja uporedili su cene 23 proizvoda, što za jelo, što za svakodnevnu upotrebu, u Francuskoj, Nemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Italiji, Španiji i Holandiji, prenosi Capital.

Šta je "istraga" pokazala?

Nemačka se ispostavila kao najjeftinija zemlja, dok Francuska ima najviše cene.

Potrošači u Velikoj Britaniji plaćali su 3,8 funti (oko 4,45 evra) za toalet papir, dok isti paket u Italiji košta 2,66 funti (oko 3,1 evro), a u Nemačkoj 2,87 (oko 3,35 evra).

Konzerva tunjevine košta 1,62 funti (oko 1,89 evra), dok u Italiji cena ide i do 3,15 funti (oko 3,7 evra), a u Španiji je nešto niža – 2,51 funtu (oko 3 evra).

Istraživanje je pokazalo i da su proizvodi poput hleba, jaja i ulja, iznenađujuće, jeftiniji u Velikoj Britaniji u odnosu na zemlje Evropske unije.

Ipak, Britanci se součavaju sa visokom inflacijom, koja steže obruč oko njihove potrošačke korpe. Tačnije, sveukupna cena hrane i dalje ostaje 19 odsto viša u odnosu na period pre godinu dana.

Nedavno istraživanje Oksford ekonomiksa pokazalo je da su troškovi hrane u Velikoj Britaniji oko 7 odsto ispod proseka EU.

Stručnjaci navode da je veoma teško porediti cene hrane u različitim zemljama jer zavise od niza faktora, poput uvoza i politike.

Na primer, pirinač je najjeftiniji u Velikoj Britaniji i Španiji, odnosno staje 1,26 funti (oko 1,5 evra), dok je najskuplji u Italiji, odnosno košta 2,21 funtu (oko 2,6 evra).

Jogurt je najjeftiniji u Nemačkoj i košta 72 penija (oko 80 centi), dok u Francuskoj košta skoro 2 funte (oko 2,35 evra).

Opet, u Nemačkoj je šećer najjeftiniji sa cenom od 1,02 funte (oko 1,2 evra).

Detaljno istraživanje pokazuje da je tržište hrane Velike Britanije na trećem mestu kada je reč o pristupačnosti cena, odnosno da je slična cenama na italijanskom, španskom i holandskom tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: