Uspeh stopostotan: Kinezi testirali svoj najnapredniji protivvazdušni sistem

Kinesko ratno vazduhoplovstvo stavilo je nadograđenu verziju svog najnaprednijeg protivvazdušnog raketnog sisema na ekstreman test na nepoznatom terenu.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.05.2021.

11:39

Uspeh stopostotan: Kinezi testirali svoj najnapredniji protivvazdušni sistem
Foto: Zoya Rusinova/TASS/Sipa USA/Profimedia

Test je, prema kineskim medijima, sproveden uspešno.

U kineskoj vojnoj vežbi u kojoj je učešće uzeo i sistem HQ-9B, cilj je bio pokazati šta sve taj sistem može, s obzirom na to da kineska vojska nastavlja punom parom sa svojim planovima za razvoj moderne vojske spremne za borbu u svakom trenutku.

"Želimo da naučimo kako da zaštitimo i održavamo novi sistem naoružanja u krševitoj okolini, kao i da ga bolje kamufliramo... i da isprobamo sve u ispunjenju našeg zadatka", rekao je za kineski CCTV zapovednik kineskog ratnog vazduhoplovstva Du Tao, prenosi Zimo.

Iran predstavio borbeni dron, nazvao ga "Gaza" FOTO

Tokom vežbe, protivvazdušna jedinica kineske vojske našla se na nepoznatoj teritoriji i čekala početak simulacije sukoba između crvene i plave vojske.

Koristeći HQ-9B sistem, protivvazdušna jedinica oborila je četiri drona s četiri projektila, odnosno stopostotnim učinkom, izvestio je CCTV.

Ta je vežba sprovedena kao zajednička operacija više različitih vojnih jedinica, uključujući i jedinice protivvazdušne raketne odbrane i jedinica za stratešku potporu opremljenih radarskim i elektroničkim sistemom za rano upozorenje.

Revolucionarno: Avion sa tri para krila FOTO

Kineske specijalne jedinice igrale su ulogu plave vojske te su koristili sisteme za elektromagnetsko ometanje kako bi zbunili delovanje HQ-9B raketnog sistema.

HQ-9B je novi kineski raketni protivvazdušni sistem s vertikalnim načinom lansiranja srednjeg ili dugog dometa. Maksimalan domet raketa tog protivvazdušnog sistema iznosi 250 kilometara.

Taj je sistem već bio raspoređen na kineska veštačka ostrva u Južnom kineskom moru 2016. godine, a u međuvremenu je njegova mornarička verzija HHQ-9B postavljena i na kineske nove raketne razarače Tip 052D.

Nastavljaju kupovinu ruskog oružja uprkos pritisku Amerike

Vojni stručnjak iz Pekinga, Zou Čenming komentarisao je sprovedenu vežbu i rekao da kineska vojska njome želi da pokaže svoju punu sposobnost mehanizovanog delovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: