Koliko je zapravo "težak" Tramp: Izgubio milijardu $ zbog korone?

Donald Tramp je bez sumnje najbogatiji stanovnik Bele kuće dosad, ali određivanje vrednosti njegove ukupne imovine nije lak zadatak.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 12.08.2020.

13:36

Koliko je zapravo
Foto: Epa/CRISTOBAL HERRERA

Naime, deo izazova kojim se pozabavila Investopedija leži u raširenosti njegove Tramp organizacija koja kao privatni entitet nije dužna da objavljuje finansijske izveštaje

Tako je NBC njuz 2015. objavio da je Tramp u saopštenju za štampu naveo da je "težak" više od 10 milijardi dolara, što je u velikoj meri shvaćeno kao hvalisanje a ne kao realnost.

Procene različitih izvora u vezi sa predsednikovom imovinom daleko su niže od te cifre. Možda je najčešće navođena procena Forbsa, koji je u aprilu ove godine izneo podatak da je predsednikova imovina vredna 2,1 milijardu dolara. Ta suma pokazuje veliki pad u odnosu na procenjenih 3,1 milijardu samo mesec dana ranije, pre nego što je kovid 19 desetkovao vrednost nekretnina i industrije ugostiteljstva.

Tramp tvrdoglavo odbija da objavi svoje poreske izveštaje, čak i kada je pod proverom, mada je kompletirao godišnji finansijski izveštaj koji su predsednici SAD obavezni da predaju nezavisnoj agenciji Kancelariji za etiku vlade. Ipak, iako ti dokumenti, od kojih je najsvežiji iz 2019, pružaju određeni uvid u njegovo imovinsko stanje, daleko su od preciznog merila za bogatstvo.

Za početak, ti izveštaji se oslanjaju na podatke koje sam prijavljuje i ne traži se eksterna revizija. Tu se takođe stavke navode u velikim rasponima – najviše što se može navesti za pojedinu stavku je "preko 450 miliona dolara", a to nije mnogo od pomoći kada se radi o čoveku sa imovinom poput Trampove kule ili rizorta Mar-a-Lago.

Što se toga tiče, izveštaj koji je Tramp podneo prošle godine, koji sadrži imovinu i prihode iz 2018, upućuje na to da je njegova neto imovina najmanje 1,5 milijardi dolara a godišnji prihod barem 615 miliona.

Forbsova procena

Kada se radi o tome koliko je zaista "težak" Donald Tramp, Forbsova procena je verovatno najpribližnija. Taj finansijski orijentisan medij svakako ne može imati preciznu vrednost svakog imanja Tramp organizacije, koju sada poseduju sinovi Donald Džunior i Erik. Međutim Forbsov tim prati podatke o transakcijama i berzansku vrednost povezanih biznisa kako bi odredio tačnu cifru.

U aprilu je Forbs procenio neto vrednost Trampa na oko 2,1 milijardu dolara, što ukazuje na nagli pad zbog pandemije. Ali i pre korone, Forbs ga je procenjivao na 3,1 milijardu, daleko manje od onoga što je Tramp tvrdio kada se kandidovao 2015.

To je upadljivo blizu procene još jednog izvora, Blumbergovog Indeksa milijardera, prema kojem je neto imovina predsednika pre korone bila 2,97 milijardi dolara.

Iako je većina Trampove imovine u komercijalnim nekretninama, on ima interese u traznim industrijskim sektorima.

Po stavkama

Najsvežija Forbsova procena glasi ovako: komercijalne nekretnine – 1,2 milijarde. Veći deo toga povezan je sa šakom multifunkcionalnih zgrada na Menhetnu, a nakon udara pandemije osetio je velike gubitke. Nekretnine koje su vredele oko 1,9 milijardi pre pojave koronavirusa sada se procenjuju na 1,2 milijarde dolara.

Rezidencijalne nekretnine – 148 miliona. Trampova imovina uključuje oko 500 rezidencijalnih nekretnina širom SAD. Mada ih je teško precizno proceniti, Forbs je njihovu vrednost snizio sa 235 na 148 miliona ovog proleća.

Ugostiteljstvo – 38 miliona. Vremena su teška za hotelijere u SAD i u svetu, tako de je vrednost veoma snižena sa 107 miliona dolara pre pandemije.

Hotelske licence – 42 miliona. Kada ste Donald Tramp, ne morate da ulažete sopstveni novac kako biste zaradili na nekretninama – možete posuditi svoje prezime drugima koji žele da ga istaknu na svojim zgradama. Od 2017. Tramp organizacija ima ne više od 50 licencnih ili menadžerskih ugovora širom sveta, prema pisanju Vašington posta.

Golf klubovi – 217 miliona. Neki od predsednikovih ekskluzivnih golferskih klubova drže se dosta dobro, uprkos opštem padu privrede.

Keš – 160 miliona. Predsednik SAD ne oskudeva u fondovima za crne dane. Forbs procenjuje da je Tramp imao 160 miliona dolara u kešu pre korona-krize. U vremenu kada su nekretnine i akcije teško pogođeni pandemijom, to je Trampova imovina koja nije izgubila na vrednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: