Nelegalni taksisti i farbanje cena: Nose li boje "žalosti i srama"?

Barselona -- Taksiji u Barseloni nose kombinaciju žute i crne boje. Da li je razlog ovome žalost za Gaudijem ili je nešto što je više novčane prirode?

Izvor: gradnja.rs
Podeli
Foto: Depositphotos, dvoevnore
Foto: Depositphotos, dvoevnore

Naime, 1924. gradski oci Barselone doneli su odluku da sva taksi vozila u Barselonu moraju ispod prozora imati liniju koja omogućava lakšu identifikaciju.

Linije su mogle biti crvene, bele, plave ili žute boje u zavisnosti od cene usluga. Kada je zbog održavanja izložbe EXPO u Barseloni 1929. godine drastično uvećan broj taksi vozila sa 250 na 4.000, pojavili su se brojni nelegalni taksiti a mnogi su nepravedno podigli cene farbajući vozila u boje koje su im odgovarale.

Zato je gradsko veće donelo odluku da je crno-žuta kombinacija zvanična boja taksi vozila u Barseloni.

Međutim, boju taksija u ovom gradu prati ne baš tačna, ali zanimljiva legenda.

"Prema katalonskim simbolima, crna je boja žalosti, a žuta boja srama. Kao i sve u Barseloni, i ovo je sećanje na Gaudija."

Ovo je status koji kruži ovih dana na Fejsbuku.

I zaista, Antoni Gaudi poginuo je baš u tom gradu u kojem je kao najpoznatiji arhitekta i sam radio na izgradnji nekih od najprepoznatljivijih simbola Barselone poput Sagrade Familije.

Dana 7. juna 1926. godine, Antonija Gaudija je pregazio tramvaj. Kada je ostario nije mnogo vodio računa o sebi, izgledao je prilično nemarno, tako da ga u trenutku nesreće niko nije prepoznao. Zbog zapuštenog izgleda i praznih džepova taksisti su odbili da ga voze u bolnicu bojeći se da neće moći da im plati vožnju.

Niko nije prepoznao poznatog barselonskog arhitektu, dok ga prijatelji nisu pronašli u bolnici za siromašne sledećeg dana. Kada su hteli da ga premeste u bolju bolnicu on je to odbio. Umro je dva dana kasnije, ožaljen od cele Barselone.

Iz tog razloga su tramvaji bili povučeni sa ulica Barselone, piše Igor Conić za portal Gradnja.

Uz dozvolu Pape i državnih vlasti, sahranjen je u porti crkve Sagrada Familija, kojoj je posvetio poslednje 43 godine svog života. A onda je, po legendi, gradsko veće u Barseloni navodno naredilo svim taksistima grada da odsad i zauvek nose boju žalosti za velikim Gaudijem i boju srama ljudske bezobzirnosti.

strana 1 od 167 idi na stranu