Senat SAD koči usvajanje novog paketa finansijske pomoći građanima

Vašington -- Članovi Kongresa SAD podeljeni su oko narednih koraka koje treba preduzeti kako bi se ublažio ekonomski pad izazvan pandemijom koronavirusa.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Depositphotos, selensergen
Foto: Depositphotos, selensergen

Paket pomoći od 3.000 milijardi dolara protekle nedelje usvojen je u demokratski većinskom Predstavničkom domu Kongresa, ali nema šanse da prođe većinski republikanski Senat, bar dok se predstavnici u Kongresu ne vrate sa prazničnog vikenda krajem maja, prenosi Glas Amerike.

Senat smatra da bi Kongres trebalo da proceni uticaj prethodno usvojenog paketa pomoći, najvećeg u istoriji SAD, pre nego što se odobri dodatni novac i poveća nacionalni dug.

"Moramo da analiziramo šta smo do sada uradili, šta je dobro išlo, a šta ne, i onda da u narednim nedeljama o tome razgovaramo", rekao je lider većine u Senatu ;republikanac Mič Mekonel.

Ipak, demokrate upozoravaju da je kriza daleko od kraja, iako su mnoge savezne države već počele da otvaraju svoje ekonomije.

"Republikanci su poznati po tome da umanjuju uticaj krize i sredstava koja su potrebna da bi se ona prevazišla. Lider Mekonel i republikanci žele pauzu. Na kojoj oni planeti žive? Virus ne pauzira. Ljude izbacuju iz iznajmljenih stanova ako ne plate kiriju, tu nema pauze. Čini se da ignorišu sva ekonomska upozorenja, sa svih strana", kaže lider demokrtata u Senatu Čak Šumer.

Direktor američke centralne banke Federalnih rezervi Džerom Pauel i sekretar za finansije Stiven Mnučin ocenili su da je ekonomija prilično devastirana, ali da se nadaju da će paket pomoći olakšati život građanima u narednim mesecima.

Više od 36,5 miliona ljudi ostalo je bez posla što nije zabeleženo od Velike depresije 1930-ih, piše Glas Amerike.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, Amerika ima 1,5 miliona slučajeva zaraze korona virusom i skoro 92.000 umrlih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 178 idi na stranu