Polovina radnika iz privatnog sektora otpuštena ili radi manje

Približno 9,6 miliona francuskih radnika, gotovo polovina zaposlenih u privatnom sektoru, privremeno je ostala bez posla ili radi skraćeno zbog epidemije.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 21.04.2020.

10:04

Polovina radnika iz privatnog sektora otpuštena ili radi manje
Foto: Depositphotos, oneinchpunch

Ministarka rada Francuske Muriel Penicaud saopštila je to u razgovoru za jednu radio-stanicu i dodala kako podstiče kompanije koje su privremeno obustavile rad da ponovno pokrenu poslovanje ako mogu da sprovedu službene smernice o higijeni i sigurnosne mere.

Francuska je sredinom marta naložila zatvaranje svih ugostiteljskih objekata

Francuska je sredinom marta naložila zatvaranje svih pružaoca ugostiteljskih usluga čije poslovanje nije nužno u razdoblju karantina, uključujući sve kafiće, barove i restorane.

Za razliku od nekih zemalja nikad nije uvela ograničenja za poslovanja u segmentu industrije i ostalih uslužnih sektora dokle god postupaju u skladu s propisima o higijeni.

"Cilj je da se omogući ponovno pokretanje poslovanja uz zaštitu radnika, a i da kompanije budu sigurne da mogu omogućiti njihov rad uz zaštitu", rekla je ministarka rada, prenosi Index.

Najveća žrtva francuskih pravila o sigurnosti je kompanija Amazon

Ministarka je opovrgla da je inspektorima rada sugerisano da budu blagi prema poslodavcima, istaknuvši kako je trenutno 30 kompanija upozoreno da poboljšaju higijenske mere u roku od par dana jer će u protivnom biti zatvorene.

Najveća žrtva francuskih pravila o bezbednosti je kompanija Amazon, koja je prošle nedelje prema nalogu suda zaustavila aktivnosti u svojim skladištima u Francuskoj, iako je tvrdila da su njene mere zaštite zaposlenih primerene.

Nakon 11. maja mere o karantinu bi trebalo postupno da se ublažavaju

Ministarka je poručila da će francuske mere za privremeno otpuštene, prema kojima država radnicima isplaćuje naknadu u visini 84 posto njihove neto plate, ostati na snazi i nakon 11. maja, kada bi prema najavama predsednika Emanuela Makrona mere o karantinu trebalo da postupno počnu da se ublažavaju.

"Nećemo 11. maja prestati s merama za privremeno otpuštene, jer bi to izazvalo haos", poručila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: