Rađa se novi džin: Fijat Krajsler i Pežo povrdili spajanje

Milano, Pariz -- Fijat Krajsler i Pežo PSA saopštili su danas da će udružiti snage putem razmene akcija na osnovu ulaganja "pola-pola".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa/MAURITZ ANTIN, HRISTOPHE PETIT
Foto: Epa/MAURITZ ANTIN, HRISTOPHE PETIT

Tako će formirati četvrtu po veličini svetsku grupaciju u sektoru proizvodnje automobila, javlja Rojters.

Upravni odbori dveju kompanija dali su ovlašćenja svojim timovima da okončaju razgovore i zaključe obavezujući memorandum o razumevanju u narednim nedeljama, navodi se u zajedničkom saopštenju ovih proizvođača automobila. Predsednik Fijat Krajslera Džon Elkan će predsedavati udruženoj grupi, dok će glavni izvršni direktor Pežoa Karlos Tavares biti njen generalni direktor.

Dogovor dolazi u trenutku kada se proizvođači automobila suočavaju sa globalnim padom tražnje i nastoje da razviju tehnološki naprednije, čistije modele automobila kako bi ispunili sve oštrije propise protiv zagađenja vazduha.

Procenjuje se da će ovo spajanje, kada bude završeno, generisati sinergiju od 3,7 milijardi evra godišnje, bez ikakvog zatvaranja pogona, navodi se u saopštenju.

Pre zaključenja ugovora, Fijat Krajsler će svojim akcionarima isplatiti specijalnu dividendu od 5,5 milijardi evra i podeliti im akcije u svojoj robotičkoj jedinici Komau, dodaje se dalje.

Pežo će svojim deoničarima podeliti 46 odsto akcija u svojoj fabrici za proizvodnju auto-delova Foresija.

Francuski ministar finansija Bruno le Mer pozdravio je ovaj dogovor, ocenjujući da će to ovim automobilskim grupacijama obezbediti potreban minimum sredstava za ulaganje u čistije tehnologije i za ispunjavanje zahteva industrije.

Udružena grupa, čije će sedište biti u Holandiji, imaće Upravni odbor od 11 članova. Šest članova će biti iz Pežoa, uključujući glavnog izvršnog direktora Tavaresa, a među preostalih pet iz Fijat Krajslera biće predsedavajući Elkan.

Akcije zajedničke kompanije će biti listirane na berzama u Parizu, Milanu i Njujorku, navodi Rojters.

strana 1 od 199 idi na stranu