Na kraju popustili: Deficit budžeta u 2019. biće u skladu s propisima EU

Italijanski premijer Ðuzepe Konte kaže da će budžetski deficit Italije za 2019. izgleda ostvariti cilj od 2,04 procenta bruto domaćeg proizvoda.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 02.07.2019.

14:34

Na kraju popustili: Deficit budžeta u 2019. biće u skladu s propisima EU
Foto: Depositphotos, nito103

To znači da će biti u skladu sa finansijskim pravilima Evropske unije.

Konte, bivši akademik kog je koalicija Pokreta 5 zvezdica i desničarske Lige izabrala za premijera, izjavio je danas da je spreman da pošalje Briselu najnovije podatke o javnim finansijama, koji pokazuju uštede od oko sedam milijardi evra u odnosu na cilj utvrđen u aprilu, prenosi Rojters.

"To nam dozvolja da kažemo da smo se uskladili sa projekcijom od čuvenih 2,04 odsto BDP-a", dodao je on.

Evropska komisija je zapretila da će pokrenuti disciplinski postupak protiv Rima jer nije uspeo da smanjiti svoj veliki javni dug 2018. godine, kako je obećao, i pozvala Rim da "zategne" državne finansije.

Budući da je EU zaokupljena zastojem u procesu izbora čelnih ljudi za vodeće funkcije u 28-članom bloku, Komisija je danas prekinula sastanak na kojem je trebalo da odluči da li će preporučiti pokretanje disciplinskih mera, čije je donekle ublažen pritisak na Rim.

Italija je prvo odbacivala bilo kakvo "zatezanje kaiša", ali je vlada ipak poručila juče da će moći da smanji prejekciju ovogodišnjeg deficita sa 2,4 procenta, koliko je ciljala u aprilu, zahvaljujući manjoj potrošnji od očekivane i većim prihodima.

Rim je od jesenas u više navrata podizao i spuštao ciljani deficit, izazvavši bes Brisela kada je planirani manjak u državnoj kasi povećao na 2,4 odsto BDP-a sa nivoa od 0,8 procenata, koji je postavila prethodna administracija levog centra.

Nakon iscrpljujućih rasprava u kojima je Komisija zapretila Rimu disciplinskim postupkom koji bi mogao dovesti i do novčane kazne, dve strane su u decembru postigle dogovor o ciljanom deficitu od 2,04 posto BDP-a. Međutim, zbog pada ekonomske ekspanzije, italijanska vlada je u aprilu vratila ciljanu vrednost deficita na 2,4 procenta, na šta je Komisija ponovo zapretila pokretanjem disciplinskih mera.

Prinosi na italijanske državne obveznice oštro su pali danas na najniži nivo u najamnje godinu dana, podstaknuti smanjenjem ciljanog deficita i nadom u smirivanje "budžetskih tenzija" sa Briselom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: