Promena na čelu: Kina već "prešišala" SAD

Vrednost kineske maloprodaje u ovoj godini će biti oko 5.600 milijardi dolara, što je za 100 milijardi dolara više nego u SAD.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 24.01.2019.

10:32

Promena na čelu: Kina već
Foto: Thinkstock

Prema istraživanju konsultantske kompanije "eMarketer", rast bogatstva kineske populacije i ubrzani razvoj trgovine preko interneta pokrenuli su maloprodajnu eksploziju u toj zemlji

"Poslednjih godina kineskim potrošačima povećani su prihodi i milioni Kineza postali su nova srednja klasa. Rezultat toga je nagli porast kupovne moći i prosečne potrošnje po osobi", kaže Monica Peart iz "eMarketera", navodi poslovni.hr.

Procene konsultantske kuće naglašavaju da svetskim brendovima kinesko tržište postaje sve važnije, čak i u slučaju da rast svetske ekonomije uspori. Kina je već sada najveće svetsko tržište automobila i pametnih telefona.

Razlika između kineskog i američkog maloprodajnog tržišta povećavaće se i u narednih godina, a pritom će kineska ekonomija brže rasti do 2022. godine, navodi se u procenama "eMarketera".

Najveće kineske kompanije za trgovinu putem interneta "Alibaba" i "JD.com" odigrale su ključnu ulogu u eksplozivnom rastu. Očekuje se da će u ovoj godini kupovina kineskih potrošača preko interneta iznositi 35 odsto ili oko 2.000 milijarde dolara, dok će američki potrošači tim putem ostvariti tek 11 odsto ukupne kupovine, objavio je "eMarketer".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: