Do 2030. u e-automobile uložiće fantastičnih 300 mlrd $

Njujork -- Vodeći svetski proizvođači automobila planiraju da povećaju ulaganja u tehnologiju električnih automobila za 300 milijardi dolara.

Izvor: Novac.hr
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ovo ulaganje u tehnologiju planirano je u idućih 10 godina, a gotovo polovina tog iznosa biće usmerena u Kinu, pokazuje Rojtersova analiza.

Kapitalna potrošnja najvećim delom je motivisana merama vlada širom sveta, koje nastoje smanjiti emisiju ugljen dioksida. Dodatni je motiv dalji razvoj tehnologije, za smanjenje troška baterija. Namera je da se produži razmak između punjenja i skrati vreme punjenja električnih automobila, čineći ih privlačnijim za potrošače, navodiNovac.jutarnji.hr.

Kina i druge zemlje uvode dodatna ograničenja za benzinske i dizel motore, pa su kompanije ubrzale proces prelaza na električne automobile. Tako su pre godinu dana proizvođači najavljivali da planiraju uložiti 90 milijardi dolara u razvoj električnih vozila.

U međuvremenu taj iznos se povećao na 300 milijardi dolara kako bi se stvorili uslovi za masovnu proizvodnju električnih vozila u Kini, Evropi i Severnoj Americi. Iznos nadmašuje vrednost privrednih aktivnosti u Egiptu i Čileu.

Agencija je došla do tog iznosa analizom investicijskih i budžeta javne nabave, koje je u protekle dve godine objavilo 29 vodećih proizvođača automobila u svetu, većinom iz SAD, Kine, Japana, Južne Koreje, Indije, Nemačke i Francuske.

strana 1 od 151 idi na stranu