Previranja u Turskoj oborila indekse

Indeksi na evropskim i američkim berzama pali su danas usled zabrinutosti zbog finansijske stabilnosti u Turskoj čija je valuta naglo pala.

Svet

Izvor: B92

Petak, 10.08.2018.

19:28

Previranja u Turskoj oborila indekse
Foto: Thinkstock

Turska lira je pala, pošto su investitori zabrinuti za ekonomske politike predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i spor sa SAD koji je doveo do sankcija. Pad lire dodatno je povećan pošto je američki predsednik Donald Tramp najavio udvostručenje carina na turski čelik i aluminijum.

Nemački indeks DAX pao je dva odsto, francuski CAC 40 1,7 odsto, a britanski FTSE 0,9 odsto.

Na Vol stritu je Dau Džons u minusu 0,6 odsto, Standard end Pur 500 0,6 odsto, a Nasdak 0,4 odsto

Lira je pala u odnosu na dolar 13 odsto. Od početka godine je turska valuta izgubila 40 odsto svoje vrednosti naspram dolara.

Neke evropske banke bi mogle biti izložene gubicima u Turskoj, mada analitičari kažu da turski ekonomski problemi ne bi trebalo da imaju veći uticaj. Akcije nemačke Dojče banke (Deutsche Bank) pale su 6,1 odsto, španske Santander (Banco Santander) 4,1 odsto, a britanske Barklejs (Barclays) 3,2 odsto.

Podsetimo, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o ekonomskim odnosima dve zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: