Ruski tajkun ojađen - za dan izgubio pola

Ruski aluminijumski gigant Rusal izgubio je skoro polovinu svoje vrednosti na berzi u Hongkongu.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.04.2018.

10:14

Ruski tajkun ojađen - za dan izgubio pola
(Foto: Getty images)

Rusal je tu kotiran, a u minusu je posle odluke SAD da ga uvrsti u spisak sankcionisanih ruskih kompanija.

Ovaj pad vrednosti Rusala, koji kontroliše milijarder Oleg Deripaska, mogao bi da dovede do toga da kompanija ne bude u stanju da otplati deo svojih dospelih obaveza.

Oko 7.50 jutros po centralnoevropskom vremenu akcije Rusala pale su za 48 odsto na 2,42 honkongških dolara, na berzi u Hongkongu.

Gubitak berzanske kapitalizacije je više od 3,5 milijardi dolara te kompanije koja predstavlja oko sedam odsto svetske proizvodnje aluminijuma.

Administracija predsednika SAD donalda Trampa u petak je objavila da uvodi sankcije protiv ruskih oligarha bliskih predsedniku Vladimiru Putinu, za, kako je navedeno "napade" Moskve na zapadnu demokratiju. ;SAD su u petak uvele sankcije za ukupno 38 pojedinaca i firmi vezanih za oligarhe ili za rusku državu.

Na spisku sankcionisanih je milijarder Oleg Deripaska i više firmi pod njegovom kontrolom medju kojima je i Rusal.

U saopštenju izdatom na Berzi u Hongkongu, Rusal je naveo da bi sankcije mogle da dovedu do "tehničke nemogućnosti plaćanja nekih obaveza grupe", i da je u toku procena kakav bi uticaj to moglo da ima na njen finansijski položaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: