Svet

Četvrtak, 04.01.2018.

11:41

Velika godina za indekse na Volstritu

Vodeći indeksi na Vol stritu imali su konstantan rast tokom 2017. godine i oborili brojne rekorde.

Izvor: Beta

Velika godina za indekse na Volstritu
Foto: Thinkstock

Investitori su bili ohrabreni obećanjem predsednika SAD Donalda Trampa da će smanjiti poreze i sprovesti deregulaciju.

Njihovom dobrom raspoloženju doprineli su i jak ekonomski rast širom sveta i izostanak znakova inflacije, navodi današnji "Njujork tajms".

Posle izbora Trampa za predsednika novembra 2016. godine, berzanski indeksi su naglo pali, ali je ubrzo došlo do preokreta. U januaru 2017. godine zabeležen je oštar rast, zahvaljujući nadama da će Trampovo obećanje o poreskoj reformi podstaći profite kompanija.

Indeksi su bili imuni i na niz geopolitičkih previranja, od tenzija između SAD i Severne Koreje do istraga o povezanosti Trampovog izbornog štaba s Rusijom.

Kada je krajem godine postalo jasno da će Kongres SAD usvojiti poresku reformu, najveću u poslednjih 30 godina, bio je to vetar u leđa daljem rastu indeksa i obaranju rekordnih nivoa.

Rast na berzama traje više od 3.200 dana i jedan je od najdužih zabeleženih. Počeo je u martu 2009. godine, podstaknut uverenjem da će agresivna politika Federalnih rezervi zaustaviti pad indeksa. Njihov aktuelni osmogodišnji rast nalik je jedino periodu rasta od 1987. do 2000. godine.

Najbolje rezultate na Vol stritu 2017. godine imale su tehnološke kompanije, čija je vrednost u proseku porasla 34 odsto. Najpoznatije kompanije u tom sektoru, kao što su Gugl i Fejsbuk, nisu pak na vrhu liste, već su to nešto manje firme kao što su kompanija za elektronsko plaćanje Pejpal i proizvođač interaktivnih kompjuterskih igara "Ektivižon blizard".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: