Princ primoran da zajmi, ovaj put - milijarde $

Saudijska Arabija mora da pozajmi još novca, i to u milijardama.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 28.09.2017.

14:59

Princ primoran da zajmi, ovaj put - milijarde $
(Foto: Getty images)

Ovaj put će to pokušati putem obveznica. Kraljevina je saopštila da je pozajmila na tom tržištu 12, 5 milijardi dolara od međunarodnih investitora, treći put za manje od godinu dana.

Najnoviji dug stizaće u ratama: 3 milijarde dolara za pet godina, 5 milijardi za 10 godina, i 4, 5 milijardi za 30 godina.

Krah cene nafte u prošle dve godine poremetilo je i finansije Saudijske Arabije, što je dovelo do velike rupe u budžetu Kraljevine. Poznato je da im je deficit treutno 71 milijardu dolara.

Saudijska Arabija predstavila je i plan da izbalansira svoj budžet do 2020. godine, taj plan je deo velikog projekta remonta privrede - poznatog kao Vizija 2030 koji ju je princ prestolonaslednik najavio.

Sve to kako bi se smanjila zavisnost od nafte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: