Japanci već godinu troše sve manje i manje

Japanska inflacija i industrijska proizvodnja porasle su u februaru, dok je stopa nezaposlenosti pala na dvadesetogodišnji minimum.

Svet

Izvor: B92

Petak, 31.03.2017.

13:49

Japanci već godinu troše sve manje i manje
Foto: Thinkstock

Bazna inflacija u Japanu, iz koje su izuzete volatilne cene sveže hrane, zabeležila je u februaru rast od 0,2 odsto na godišnjem nivou, podstaknuta poskupljenjem energenata, pokazuju podaci vlade u Tokiju, a prenosi agencija AFP.

Najnovija stopa inflacije i dalje je daleko od ciljnog nivoa Banke Japana od dva procenta, ali označava drugi mesečni uzastopni rast na godišnjem nivou, nakon skoka u januaru kojim je okončana duga serija "topljenja" potrošačkih cena.

Istovremeno, industrijska proizvodnja je u februaru povećana za 2,0 procenta, što je snažnije nego što se očekivalo, a stopa nezaposlenosti je pala na 2,8 posto sa nivoa od 3,0 odsto iz prethodnog meseca, dotakavši najnižu kotu od sredine devedesetih.

Ovi podaci predstavljaju dobru vest za treću najveću ekonomiju sveta koja ulaže napore da optočne stabilan oporavak i da mučne godine deflacije ostavi daleko iza "u retrovizoru".

Potrošnja domaćinstava je međutim ostala slaba, i zabeležila je veći pad od predviđenog, spustivši se za 3,8 posto u odnosu na godinu ranije. Ovaj pokazatelj je na silaznoj putanji 12 uzastopni mesec, ali je na lošiji rezultat uticalo i to što je 2016. bila prestupna godina, što znači da je tada u obračun ušao jedan potrošački dan više.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: