Svet

Nedelja, 30.06.2013.

09:44

Kim od Koreje pravi turistički raj?

Severnokorejski lider Kim Džong Un naredio je transformaciju industrijske luke Vonsan u odmaralište na plaži, piše Blic.

Izvor: Blic

Default images

Kim ima velike planove da od svoje zemlje stvori svetsku turističku destinaciju, prenosi Blic pisanje britanskog Telegrafa.

Predsednik Severne Koreje je u maju posetio skijalište Masik Pas, gde vojnici grade prvi ski centar Severne Koreje, podsetio je Telegraf.

Taj objekat će imati 110 kilometara staza za skijanje, a Kim je naložio ubrzanje radova, kako bi centar bio spreman za zimu 2013.

Sada takođe želi da njegovi vojnici naprave od Vonsana letnju destinaciju, piše južnokorejski list DžungAng Ilbo.

Fabrike i dokovi uz obalu biće zamenjeni nizom novih kvartova, navodi se u dokumentu nazvanom “Generalni plan za okrug Vonsana”.

Ovo uključuje finansijsku četvrt, deo za zabavu i sport, kao i objekte za turiste.

Plaža Songdovon dobiće sve objekte neophodne za jedno odmaralište.

Južnokorejski izvori navode da su strani investitori zainteresovani za ove planove, iako nije jasno da li bi to bilo u suprotnosti sa sankcijama Ujedinjenih nacija, nametnutim zbog proba nuklearnih projektila.

"Severna Koreja se nada da će privući više od milion dolara investicija od jedne kompanije u Singapuru. Okončanje projekta oslanja se na privlačenje stranih investitora", izjavio je izvor južnokorejskog lista.

Planovi o pretvaranju luke u turističku destinaciju nisu novi – Kim Džong Il, pokojni otac Kima Džonga Una, je još 2007. govorio o Vonsanu kao o odmaralištu, tokom razgovora sa tadašnjim južnokorejskim predsednikom Rohom Muom Hjuonom, koji je predložio pretvaranje luke u zajednički industrijski park.

Telegraf ukazuje da dinastija Kim u zalivu Vonsan ima utvrđeni objekat koji vladajućoj porodici služi kao popularno mesto za odmor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

19 h

Podeli: