Svet 14

10.05.2024.

10:00

Drama je snimljena: Bredli, uništitelj tenkova VIDEO

Ukrajinci objavili snimak uništavanja ruskog tenka T-80, kog su pogodili sa jednom jedinom raketom iz američkog "Bredlija".

Izvor: Večerni list, Forbs

Drama je snimljena: Bredli, uništitelj tenkova VIDEO
EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Podeli:

Kako je potom preneto, bio je to jedan od najudaljenijih direktnih slučajeva uništavanja tenka u čitavom ratu.

Iako je, nakon meseci odugovlačenja Republikanaca, američki Kongres napokon 23. aprila odobrio 61 milijardu dolara za pomoć Ukrajini, ta pomoć u municiji i vozilima zapravo još nije stigla u Ukrajinu.

U tom paketu su, podseća i Večernji list, nepoznati broj borbenih oklopnih vozila "M-2 Bredli".

Jedina ukrajinska jedinica koja ih trenutno koristi je 47. mehanizovana brigada koja se borila u očajničkim odbrambenim operacijama protiv mnogo veće ruske sile zapadno od ruševina Avdejevke na istoku Ukrajine.

Brigada je usporila rusku ofanzivu, a jedna dramatična borba, snimljena iz vazduha ukrajinskom dronom, pokazuje kako, piše Forbs.

U sredu uveče je nišandžija iz vozila M-2 primetio ruski tenk T-80 na udaljenosti od kilometar i po, istočno od sela Novopokrovske.

Nišandžija iz M-2 ispalio je na na tenk jednu protivoklopnu vođenu raketu TOW.

"Bredli, uništitelj tenkova", pohvalilo se ukrajinsko ministarstvo odbrane.

Ocenjuje se da je oklopno vozilo od 33 tone, u koje staje 10 vojnika, možda i najbolje borbeno vozilo u čitavom ratu u Ukrajini. Primarna misija mu je da prevozi trupe u borbe, a potom se i sami pridružuju sukobu, gađajući ruske trupe i vozila preciznom artiljerijom iz 25-milimetarskog topa.

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: