Za avione raspona krila od 12 do 24 metra: Aerodrom "Rosulje" imaće dve poletno-sletne staze

Nedavno je vlasništvo nad aerodromima "Ponikve" i "Rosulje" preneto sa lokalnih samouprava Užica i Kruševca na preduzeće Aerodromi Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 19.01.2020.

14:35

Za avione raspona krila od 12 do 24 metra: Aerodrom
Foto: Depositphotos/sommersby

Za aerodrom "Rosulje", površine 40 hektara, urađeni su projekat i zemljani radovi, uvedena je električna energija i završena pristupna saobraćajnica.

Novi aerodrom imaće dve poletno-sletne staze dužine 1.300 i 800 metara, a njegova namena biće, pre svega, za instrumentalno letenje.

"Grad će dobiti aerodrom kodne oznake 2-B što znači moguć prihvat aviona raspona krila od 12 do 24 metra", navodi za RTS direktorka Aerodroma "Rosulje" Dragana Pavlović.

Preduzeće "Aerodrom Rosulje" osnovano je pre 25 godina, a projekat izgradnje započet je 2007. godine.

Do sada je Kruševac, iz gradskog budžeta, u ovaj objekat uložio 250 miliona dinara.

"Omogućiće brži pristup domaćih i stranih investitora, svojih kompanija, njihovih menadžera, povećaće ukupnu atraktivost cele regije. S obzirom na to da u Kruševcu posluje veliki broj svetskih kompanija - 'Henkel', 'Kuper tajers', 'Lidl', 'Henkel grup', 'Valvolajn', 'Pompea', 'Tatra' - stvoriće se uslovi za još bolji poslovni ambijent i za dolazak novih investitora", ističe predsednik Privredne komore Rasinskog okruga Predrag Vukićević.

Aerodrom će unaprediti i turističku ponudu Rasinske regije. Gosti će lakše i brže dolaziti u Ribarsku i Vrnjačku Banju, posećivati srednjovekovne manastire kruševačkog kraja i planinu Jastrebac.

Aerodrom "Rosulje" nalazi se pet kilometara od centra Kruševca. Ovaj aerodrom nalazi se na nadmorskoj visini od 260 metara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: