Biz - B92.net

U Beogradu niče toranj od 75 metara; "Gradi se najmodernija kontrola leta u Evropi" FOTO

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović obišao je radove na aerodromu "Nikola Tesla".

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: MGSI, Đorđe Krstić
Foto: MGSI, Đorđe Krstić

Preciznije, reč je o radovima na izgradnji novog tornja aerodromske kontrole letenja i zgrade Centra kontrole letenja Beograd, a tom prilikom ministar je zaposlenima čestitao međunarodni Dan kontrolora letenja koji se obeležava 20. oktobra.

"Posle mnogo decenija ulažemo u novi kontrolni toranj, gde SMATSA i Vlada Republike Srbije investiraju 17,5 miliona evra i dodatnih 5 miliona evra u najsavremeniju opremu. Ovo će biti na ponos ne samo SMATSA-e i vazdušnog sektora, već cele Republike Srbije. Mi smo u jednom velikom investicionom ciklusu i svi znaju da mi projektujemo i gradimo više od 1.200 kilometara auto-puteva, gradimo najbržu prugu u Istočnoj Evropi, ali nekako ostaje zanemareno da mi imamo ogromne investicije sa našim partnerima iz VANCI-a u aerodrom 'Nikola Tesla', da rekonstruišemo aerodrom u Nišu koji će biti tri puta veći od postojećeg. Uložena su dodatna sredstva u aerodrom 'Ponikve', planiraju se investicije u aerodrom 'Morava' tako da će vazdušni sektor sa SMATSA-om, Direktoratom civilnog vazduhoplovstva, AirSerbia-om i aerodromima potpuno pomeriti standarde u narednim godinama", naveo je ministar Momirović.

Za izgradnju objekta opredeljeno je 17.443.869 evra, a završetak radova na izgradnji se očekuje do kraja 2021. godine, nakon čega sledi primopredaja radova, tehnički pregled izvedenog objekta i pribavljanje upotrebne dozvole. Početkom 2022. godine planira se ugradnja uređaja i sistema za pružanje usluga kontrole letenja i potrebna integracija sa ostalim sistemima. Investiciona vrednost operativnog segmenta projekta je približno 4.900.000 evra, saopštilo je resorno ministarstvo.

Foto: MGSI, Đorđe Krstić
Foto: MGSI, Đorđe Krstić

Momirović je iskoristio priliku da čestita sutrašnji praznik, međunarodni Dan kontrolora letenja i podseti koliko je zahtevan posao koji oni obavljaju. Dodao je da vazdušni saobraćaj iznad naše zemlje, kojim nekada preleti i 3.500 aviona, kontrolišu ovi ljudi i podsetio da će Republika Srbija uvek biti uz kontrolore koji posao obavljaju u jako teškim i stresnim okolnostima.

Počela nova faza radova: Šta sve čeka aerodrom Nikola Tesla? FOTO

"Nakon 60 godina aerodrom 'Nikola Tesla' i Kontrola letenja dobiće novi toranj 75 metara visine, sa 120 kvadrata operativne sale na vrhu gde će biti ugrađena najmodernija oprema", istakao je Predrag Jovanović, direktor SMATSA.

Postojeći toranj na aerodromu "Nikola Tesla" Beograd koji je izgrađen 1962. godine neadekvatan je i ne zadovoljava zahteve korisnika, s obzirom na nedostatak raspoloživog prostora i nemogućnost modernizacije i instaliranja dodatne tehničke opreme i sistema u kupoli tornja. Izgradnjom novog kontrolnog tornja stvoriće se uslovi za neometano i kvalitetno pružanje usluga kontrole letenja, imajući u vidu predikcije povećavanje kapaciteta i broja avio-operacija na beogradskom aerodromu, kao i veću uposlenost aerodroma realizacijom investicionih projekata, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.